Hlavní obsah

Na ostravské střední škole se začne vyučovat obor zaměřený na drážní techniku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na Střední škole technické a dopravní v Ostravě-Vítkovicích se začne od září vyučovat nový obor mechanik elektrotechnik zaměřený na drážní techniku.

Článek

Jeho absolventi budou umět pečovat o vozidla městské hromadné dopravy a seznámí se i se zásadami jejich konstrukce včetně ovládání a řízení. ČTK to dnes sdělila mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Tereza Šnoblová.

Obor je podle ní dělaný podniku na míru. „DPO bude během studia nabízet konzultace prostřednictvím svých zaměstnanců, ale také prostory pro praktickou výuku,“ uvedla mluvčí.

Ředitel Střední školy technické a dopravní Stanislav Zapletal uvedl, že škola se ve spolupráci s partnery už delší dobu snažila najít cestu k zalepení jakési díry v nabídce, která zůstala po zániku kdysi lukrativního oboru elektrická trakce v dopravě a podobných. „Drážní technika (tramvaje, trolejbusy, železniční vozidla) vyžaduje vysoké odborné znalosti pro oblast výroby, provozu, servisu i obsluhy. Tím spíše vyžaduje cílenou specializaci, která tady citelně chyběla,“ uvedl Zapletal.

Výukovými prostory pro středoškolské studenty budou například pracoviště údržby v areálu tramvají v Moravské Ostravě i v dalších střediscích. „Nový obor bude otevřen pro celkem 30 studentů v ročníku. Studium oboru je čtyřleté, zakončené maturitou, navíc ovšem s možností získat po absolvování třetího ročníku i výuční list,“ uvedla Šnoblová.

Předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys uvedl, že vzniku nového oboru předcházely měsíce vyjednávání, konzultací a příprav. „Naše motivace vycházela z toho, že zaškolování případných zájemců, kteří nemají o drážní technice povědomí, přináší časovou a ekonomickou zátěž. Výchovou v rámci studia ve spojení s průběžným kontaktem v podobě odborné praxe, nebo prezentací podniku přímo ve škole, chceme ve studentech vytvořit pozitivní vztah k firmě s dlouhodobou perspektivou,“ uvedl Morys.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Stanislav Folwarczny ODS uvedl, že přímá spolupráce firmy se střední odbornou školou je skvělým modelem, který je výhodný pro žáky i pro jejich budoucí zaměstnavatele. „Absolventi škol tak často nacházejí uplatnění bezprostředně po ukončení studia, firmy si své budoucí zaměstnance vychovávají a zaučují ještě před jejich nástupem do ostrého provozu. Moravskoslezský kraj jako zřizovatel středních škol takováto propojení vítá, středoškoláci nastupují do zaměstnání připravenější, sebejistější a jsou pro firmy okamžitým přínosem a posilou,“ uvedl Folwarczny.

Reklama

Doporučované