Hlavní obsah

Největší festivaly v Moravskoslezském kraji by se měly konat v plném rozsahu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pořadatelé největších hudebních festivalů v Moravskoslezském kraji připravují pro letošní rok své akce v plném rozsahu, tedy v podobě jako před vypuknutím pandemie koronaviru.

Článek

Organizaci jim ale komplikuje hned několik aspektů a neznámých. Jde hlavně o zdražování pohonných hmot, pracovní síly i energií. Objevují se i obavy z války na Ukrajině. Ve složité době ale vznikají i nové projekty. Například bývalý Důl Barbora v Karviné bude hostit první stoprocentně trvale udržitelný festival reBarbora Open Music. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

V plném rozsahu s několika desítkami tisíc návštěvníků a se všemi hvězdami se letos uskuteční festival Colours of Ostrava. „Situace je ale velmi hořká, ještě jsme se ani nenadechli, že je či brzy bude po covidu, a hned přišla další rána v podobě války. Nikdo nevíme, jak to bude dlouho trvat. Ale pokračujeme a snažíme se připravit festival v plné palbě,“ řekla ČTK ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Organizační problémy spojené se zdražováním nazvala cestou minovým polem. „Zůstává hodně nejasných věcí. Snažíme se najít úspory, kde se dá. Kde ale rozhodně nešetříme, je program. Ten je opravdu nabušený,“ řekla. Dodala, že velkou většinu interpretů pozvaných na rok 2020 se podařilo přeložit na letošní ročník.

Devatenáctý ročník festivalu se uskuteční od 13. do 16. července v industriální oblasti ostravských Dolních Vítkovic. K již potvrzeným zahraničním jménům patří například The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix či LP. Vedle zahraničních i domácích kapel nabídne festival tradičně doprovodný program - mezinárodní fórum Meltingpot, divadla, workshopy, filmy či výtvarné instalace. Festival se letos a loni vinou epidemie koronaviru nekonal. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Kamil Rudolf, ředitel festivalu Beats for Love s návštěvností okolo 40 000 lidí, řekl, že i jejich akce se chystá v normálním rozsahu. „S jinou možností nepracujeme. Budeme mít nejsilnější program v historii. Všichni interpreti z roku 2020 potvrdili účast,“ řekl s tím, že vystoupí například DJ Armin van Buuren z Nizozemska. V Dolních Vítkovicích se akce bude konat od 4. do 7. července. Na 14 scénách se představí 500 interpretů z celého světa.

„Velký problém je ale zdražování. Spousta věcí zdražila. Od lidské práce po energie. Nešetříme ale. Věříme, že lidé budou nažhaveni a přijde jich více,“ řekl Rudolf. Komplikaci přináší podle něj i válka na Ukrajině. „Rostou ceny pohonných hmot i kurz eura. To nám prodraží náklady na honoráře,“ řekl.

Třetí největší moravskoslezský festival Štěrkovna Open Music se i letos bude konat v areálu Landek Park v Ostravě-Petřkovicích. Důvodem je stále nedokončená revitalizace Hlučínského jezera, kde se akce založená na českých a slovenských interpretech koná. „Těšíme se na festival bez omezení. Loni jsme akci uspořádali a letos tak připravujeme novou s novým programem. Vystoupí například Vojtěch Dyk, Vypsaná fixa, Čechomor či Marie Rottrová,“ řekl za pořadatele Matěj Ostárek. Štěrkovna Open Music se bude konat 27. až 29. července.

Složitá doba ale přeje i vzniku nových festivalů. Jeden takový chystají právě pořadatelé Štěrkovny Open Music v areálu bývalého Dolu Barbora. Festival reBarbora Open Music má podtitul trvale udržitelná zábava. A má jít v tomto směru o první stoprocentně ekologicky šetrný festival v Česku. Akce má být zcela bezobalová. Vratné budou všechny druhy kelímků i nádoby na prodej pokrmů. Festival se uskuteční 27. a 29. května. Další informace pořadatelé zveřejní v příštím týdnu.

Reklama

Doporučované