Hlavní obsah

Ochoz věže Hláska v Opavě bude během předvánočního období přístupný veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ochoz věže Hláska ve výšce okolo 60 metrů nad zemí bude během předvánočního období přístupný veřejnosti. Hláska je součástí budovy opavské radnice.

Článek

Zájemci na ochoz budou moci vystoupat v době od 28. listopadu do 23. prosince. Mimořádné otevření věže je součástí opavských vánočních trhů. ČTK to dnes řekla Lada Dobrovolná z tiskového oddělení magistrátu.

„Vstupenky mohou zájemci zakoupit v předprodeji v Městském informačním centru Opava na Horním náměstí nebo před prohlídkou v přízemí budovy radnice. Cena vstupenek je pro dospělého 40 korun, mládež do 15 let a držitelé průkazu ZTP zaplatí 20 korun,“ řekla.

Zároveň bude otevřena i Expozice Opava/Troppau. Vytvořil ji tajemník opavského magistrátu Tomáš Elis za poslední dvě desetiletí. Sbírka obsahuje 250 historických předmětů, obrazů či grafik, které nakoupilo město. Trvale vystaveno je přibližně 70 exponátů. Kromě obrazů, map, grafik a dalších uměleckořemeslných děl to jsou i předměty denní spotřeby.

Hláska, též Městská věž nebo Hodinářská stojí na Horním náměstí v Opavě. Je vysoká 60 metrů. Čtyřboká věž s třípatrovou bání byla vystavěna v letech 1614 až 1618 opavským stavitelem Kryštofem Prochhuberem. Hláska se jí říká, protože ve středověku se z věže ohlašovaly požáry či slavnostní shromáždění.

Reklama

Doporučované