Hlavní obsah

Ostrava o 1500 korun zvýší příspěvek na ozdravné pobyty dětí, bude 7500 korun

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Ostrava zvýší příspěvek na ozdravné pobyty dětí z dosavadních 6000 korun na dítě na 7500 korun. Důvodem navýšení jsou rostoucí ceny.

Článek

Rozhodli o tom na svém dnešním zasedání městští zastupitelé. Pro navýšení příspěvku bylo všech 51 přítomných zastupitelů.

Ostrava dětem ze základních a mateřských škol přispívá na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezony od roku 2010, a to prostřednictvím speciálního městského fondu. Kvůli navýšení příspěvku na dítě museli zastupitelé schválit změnu statutu tohoto fondu. „Úprava statutu byla zastupitelům předložena hlavně z důvodu rostoucích cen ubytovacích zařízení, stravy, léčebných procedur a edukativních aktivit. Rádi bychom tak zachovali vysokou kvalitu těchto pobytů,“ řekl náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Z Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší mohou být hrazeny náklady na pobyty, jejichž délka musí být minimálně dva týdny. Uskutečnit se musí v oblastech s dobrou kvalitou ovzduší. Z prostředků fondu lze platit ubytování, stravování, dopravu, doprovodný program ozdravného charakteru, pojištění a poplatky. Stravování musí odpovídat minimálně standardům pro školní stravování a ubytování stanoveným podmínkám pro pobyt dětí ve školách v přírodě.

Do fondu bylo od jeho zřízení z rozpočtu města postupně převedeno 170,5 milionu korun. Letos do něj město dalo rekordních 25 milionů. K financování pobytů pomáhaly také příspěvky průmyslových podniků.

„Díky tomuto našemu speciálnímu městskému fondu mohlo do hor vyrazit více než 30 tisíc dětí. Věřím, že vyšší finanční příspěvek na jednoho žáka je pomocí pro rodinný rozpočet. Navíc pro některé rodiny to je jediná možnost během roku, kdy se jejich děti dostanou ven z městského prostředí,“ doplnil Boháč.

Navýšení příspěvku na jednoho žáka bude platné od letošního listopadu. Město má v současnosti ve fondu dostatek financí na pokrytí navýšených nákladů. Aktuálně školy podaly žádosti na ozdravné pobyty pro téměř 4000 dětí, které se nejčastěji jezdí rekreovat do Beskyd, ale například i do Orlických hor či Jeseníků.

Reklama

Doporučované