Hlavní obsah

Ostrava od ledna zvýší poplatek za komunální odpad ze 498 na 720 korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ve městě Ostrava v příštím roce vzrostou poplatky za odvoz a zpracování komunálního odpadu.

Článek

Ze současných 498 korun za rok se zvýší na 720 korun. Rozhodli o tom na dnešním zasedání městští zastupitelé. Úlevy budou platit pro děti a seniory.

Město původně předpokládalo, že navýšenou cenu za odpadový poplatek budou obyvatelé platit už v letošním roce. Kvůli vysoké inflaci, zdražování energií, potravin a dalších životních potřeb se ale nakonec rozhodlo, že výši platby nechá letos na nezměněné úrovni.

„Co se týká obecně závazné vyhlášky o odpadech, tak ta byla schválena již před dvěma lety. To navýšení ale bude platit od 1. ledna 2024, což znamená, že jdeme ze 498 korun na 720. Nicméně některé skupiny mají úlevy. Jedná se o děti do šesti let a seniory ve věku 65 let a výše. Tito budou dále platit 498 korun,“ řekla náměstkyně primátora Lucie Baránková Vilamová (ANO).

I přes zdražení podle ní patří Ostrava spíše k městům s nižší cenou poplatku. „Je důležité také říct, že město na jednoho obyvatele doplácí za odpad ročně zhruba 500 korun. Ta celková částka, kterou město doplácí za odpady, je za rok 150 milionů korun,“ uvedla náměstkyně. Podle ní tak nelze vyloučit, že se poplatek bude muset zvyšovat i v následujících letech. Cena za odpad se nezvyšovala od roku 2005.

Kvůli ekonomické krizi, která loni začala, město navýšení platby odsunulo. „Nicméně teď už je to opravdu neúnosné, zvýšit jsme to museli,“ řekla Baránková Vilamová. Dodala, že například výše poplatků za psy vychází z požadavku městských obvodů, které jsou jejich správci. „Městský obvod si dává požadavek na změnu nebo úpravu toho poplatku. Musím říct, že naopak docházelo u některých obvodů ke snížení, takže nic plošného se nestalo, jsou to spíše kosmetické změny, které se tam udály,“ uvedla náměstkyně.

Reklama

Doporučované