Hlavní obsah

Ostrava rozšiřuje projekt, který má zatraktivnit školní jídelny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Město Ostrava rozšiřuje projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je zatraktivnit stravování ve školních jídelnách. Posílilo tým profesionálních kuchařů, kteří na školách fungují jako mentoři.

Článek

Letos by tak mohli zavítat do přibližně 30 škol, což je asi trojnásobek proti předchozím letům. Chystá se také kuchařka a připraveny opět budou i odborné workshopy. Novinářům to řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Projekt v Ostravě existuje od roku 2019 a vedl ho renomovaný kuchař David Valíček, kterého nyní v roli mentorů doplní kuchaři Petr Bláha, Michal Adam a Petr Přeček. Jednotliví mentoři budou vždy řešit úkol pro konkrétní školní jídelnu a spolu s jejími kuchařkami i kuchaři pak pokrm rovněž připraví. Prvním letošním zadáním byla příprava bezmasých pokrmů a salátových barů pro Základní školu a mateřskou školu Ostrava-Svinov, kde se dnes do školní kuchyně spolu s tamním personálem postavil také Bláha, který získával zkušenosti nejen v českých restauracích, ale také ve Francii či Itálii.

„Jako mentoři jsme dostali zadání, abychom škole pomohli s bezmasými pokrmy, abychom zařadili více zeleniny a pomohli jim i se zpracováním ryb, které nejsou úplně jednoduché na úpravu. Školní normy jsou velice náročné a také to musí být ekonomicky proveditelné,“ řekl ČTK Bláha.

Dodal, že po diskuzi s místními kuchařkami se nakonec rozhodli připravit zeleninovou asijskou polévku s rýžovými nudlemi, cizrnové kari s divokou rýží a koláč s jablko-mátovou náplní. „Polévka je slaná, pak mají kari s kokosovým mlékem, je to takové sladké, takže je to trochu uklidní, máta je zase nabudí a měli by z toho mít dobrý pocit,“ uvedl Bláha. Jako profesionálního kuchaře ho především šokovalo množství porcí. „Tady se každý den chystají obědy pro minimálně 500 osob a ještě je tam do toho vývoz, takže něco musí stihnout nabalit a převézt. Používají tady hlavně čerstvé suroviny, takže i příprava je náročná. I ty normy, které tady jsou, jsou velice striktní, nemůžeme si prostě dělat, co chceme,“ podotkl Bláha. Jako profesionálního kuchaře ho nadchla především čistota školní kuchyně. „Musím říct, že mají krásně čistou kuchyň, byl jsem v normálních kuchyních, a to je opravdu masakr, ale tady můžete jíst i ze země,“ chválil Bláha. Domnívá se, že kvalita stravování ve školních jídelnách jde hodně dopředu. Problém je ale to, že děti dnes mají větší přístup k fastfoodům. „Holky tady se snaží a jde vidět, že je to baví a v kuchyni panuje dobrá atmosféra,“ uvedl Bláha. Kdyby nebyl omezen limity a zadáním, dětem by nejradši připravil něco z italské kuchyně, kterou má velmi rád.

Podle ředitelky školy Ivety Komorášové je tamní školní jídelna velmi kvalitní. „Chtěli bychom ale trošku oživit zdravější stravování a zasadit se o to, aby děti jedly zeleninu,“ uvedla Komorášová. Podle ní se sice vztah dětí k zelenině zlepšuje, ale stále je ještě na čem pracovat. „Chtěli jsme proto od mentorů poradit a získat další náměty a nápady na bezmasá jídla,“ doplnila. Tamní jídelnu si pochvalují i žáci. „Vaří se tu velmi dobře. Málokdy se najde případ, kdy někdo něco nesní,“ řekl jeden z nich.

Podle náměstkyně primátora se letos projekt po čtyřech letech výrazně rozšiřuje. „V pilotní fázi jsme měli jen jednoho kuchaře, který mentoring zajišťoval. Tým kuchařů jsme rozšířili. V tuto chvíli máme čtyři kuchaře. Tři se budou věnovat školám přímo na místě, jeden bude organizovat a pořádat workshopy pro kuchařky ve školních jídelnách,“ doplnila Hoffmannová. Projekt, o nějž je mezi školami velký zájem, by se měl rozšířit také do mateřských škol.

Reklama

Doporučované