Hlavní obsah

Silničáři plánují v Moravskoslezském kraji opravy za stovky milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Silničáři plánují na letošní rok v Moravskoslezském kraji opravy silnic a mostů za stovky milionů korun. K nejnáročnějším bude patřit oprava silnice mezi Valšovem a Roudnem na Bruntálsku.

Článek

Důležitá stavba v krajském městě, dvouletá oprava mostů v Rudné ulici (silnice I/11) v Ostravě-Vítkovicích, začala už v lednu. ČTK to řekli technicko-provozní náměstek ředitele Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák a mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miroslav Mazal.

Správa silnic Moravskoslezského kraje se stará o více než 2 700 kilometrů silnic druhé a třetí třídy a více než 1 100 mostů. „Pro letošní rok předpokládáme opět financování oprav silnic II. a III. třídy ze strany Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši cca 200 milionů korun, k tomu samozřejmě bude zabezpečeno kofinancování ze strany kraje ve výši 50 milionů korun, včetně vyčlenění účelových finančních prostředků na další nutné opravy silnic a mostů,“ uvedl Novák.

Oproti loňskému roku by měly být finanční prostředky na opravy významně vyšší. „Na rekonstrukce a opravy mostů, zdí a křižovatek je plánováno cca 400 milionů korun,“ uvedl náměstek.

Jednou z nejnáročnějších souvislých oprav bude podle něj rekonstrukce silnice mezi Valšovem a Roudnem. „Její součástí bude také oprava mostního objektu. Tato stavba bude zahájením celkové opravy přes devět kilometrů dlouhého úseku a je rozplánována na několik stavebních sezon,“ uvedl Novák.

Stavbou náročnou na koordinaci s jinými projekty oprav a se záměry obcí bude na Frýdecko-Místecku oprava silnice v úseku Pržno - Lubno - Bystré. „Na tuto opravu navazuje rekonstrukce dalšího úseku této silnice z evropských finančních zdrojů, která by měla být zahájena ve druhém pololetí letošního roku a musí být koordinována s výstavbou chodníků v obci,“ uvedl Novák.

Na Bruntálsku bude mezi náročnými opravami také rekonstrukce silnice mezi obcemi Ryžoviště a Lomnice a na Frýdecko-Místecku oprava silnice v průmyslové zóně Nošovice. Na Karvinsku se budou opravovat například ulice Viaduktová a Ostravská v Českém Těšíně, na Novojičínsku silnice v průtahu obcí Závišice, na Opavsku průtah hlučínskou částí Darkovičky a v Ostravě Dobroslavická ulice v Plesné.

Mezi rekonstrukcemi mostů budou mezi nejnáročnější patřit tři stavby na Frýdecko-Místecku: opravy mostu v části Staré Vsi nad Ondřejnicí Košatce, v Morávce a dvou mostů v Hukvaldech, ta bude rozložena na dva roky. V Ostravě bude náročnou opravou rekonstrukce mostu v Polance nad Odrou.

Ostravská správa ŘSD chystá na letošní rok více než 20 významných oprav po celém kraji. „Na severu stojí za zmínku například oprava povrchu silnice I/57 u Třemešné a hned dvě opravy za sebou čekají silnici I/45 z Krnova do Bruntálu, na jihu kraje připravujeme nová protihluková opatření silnice I/56 v Hodoňovicích a ve Frenštátu pod Radhoštěm opravíme most,“ uvedl Mazal.

V dubnu mají začít opravy mimoúrovňového křížení dálnice D56 ve Staříči na Frýdecko-Místecku za 14 milionů korun, oprava silnice I/57 mezi Hladkými Životicemi a Šenovem u Nového Jičína za více než 100 milionů korun nebo opravy mostů přes řeku Odru v Kuníně, přes Krasovku v Branticích a přes Oborenský potok v Nových Heřminovech.

Reklama

Doporučované