Hlavní obsah

Zlínská správa ŘSD plánuje na letošek opravy 20 úseků silnic první třídy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínská správa Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) plánuje na letošek opravy 20 úseků silnic první třídy, z toho opravy čtyř mostů.

Článek

Patří mezi ně i rekonstrukce silnice I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku a silnice I/35 ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, které začaly už loni. Před několika dny začali stavbaři na silnici I/57 u Lidečka na Vsetínsku zajišťovat svah proti sesuvu, řekla ČTK mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

V případě opravy silnice I/35 ve Valašském Meziříčí v Rožnovské ulici chystají silničáři už pouze drobné dokončovací práce, například nástřik vodorovného dopravního značení. „Vše doděláme na jaře, jakmile bude příznivější počasí. Dopravu tyto práce už výrazně neovlivní,“ uvedla mluvčí.

V polovině března začne ŘSD opět pracovat na úpravě průtahu Kunovicemi, první etapu dokončilo loni. „Nyní budeme upravovat křižovatku u staré školy. Aktuálně vyřizujeme objízdné trasy. Pro vozila nad 7,5 tuny by měla vést přes Moravský Písek, vozidla do 7,5 tuny budou uzavřený úsek objíždět po místních komunikacích. O veškerých omezeních budeme řidiče včas informovat,“ řekla Trubelíková.

Další již platné omezení se týká silnice I/57 před Lidečkem, kde se ŘSD zabývá bezodkladným zajištěním svahu proti sesuvu. „Od 14. února je rychlost omezena na 50 kilometrů v hodině. Už jsme vykáceli stromy a začínáme zpevňovat břeh. Zatím vše bez výrazného omezení dopravy, kromě omezení rychlosti. Do opravy povrchu vozovky se pustíme na jaře, až budou lepší klimatické podmínky,“ uvedla mluvčí.

Na jaře plánují silničáři také zahájení opravy mostu přes potok Sovík na silici I/35 u Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. „Most celý zbouráme a postavíme nový. Pracovat budeme vždy na jedné polovině mostu. Provoz tedy bude veden po neopravované straně mostu. Pro pěší postavíme mostní provizorium. Tato oprava bude trvat do podzimu,“ řekla Trubelíková.

Se začátkem stavební sezony plánuje podle ní ŘSD zahájit též opravu povrchu silnice I/69 mezi Jasennou a Lutoninou na Zlínsku, a to v délce 700 metrů. Opravovat se bude také rampa na silnici I/50 u Buchlovic na Uherskohradišťsku. Loni ŘSD opravilo jednu rampu, letos dodělá druhou.

Na letošek dále připravuje například opravu dálničního přivaděče D55 v Otrokovicích na Zlínsku nebo opravu silnice I/50 v Napajedlech na Zlínsku, a to v úseku od křižovatky u Fatry po odbočku za areálem. „Předpoklad zahájení je v první polovině roku. Práce v tomto frekventovaném úseku nebudou trvat déle než 21 dnů. Náročná vzhledem k hustotě provozu bude také oprava povrchu kunovické estakády, včetně ramp. Přesný termín realizace zatím neznáme,“ doplnila mluvčí.

Loni ŘSD ve Zlínském kraji opravilo zhruba 15 kilometrů silnic první třídy a dva mosty. Pracovalo se na 13 místech. Zlínská pobočka ŘSD v uplynulém roce disponovala rekordním rozpočtem 2,5 miliardy korun na opravy, přípravu a výstavbu dálniční sítě a silnic první třídy. Předloni to bylo zhruba 1,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované