Hlavní obsah

V Ostravě-Třebovicích vzniká nová sportovní hala, už má obvodové zdi i střechu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nová sportovní hala, která vzniká v Ostravě-Třebovicích, už má hotové obvodové zdi i střechu a začíná se v ní dělat podlaha. Stavba pokračuje podle plánu a zatím ji ani výrazněji nezatěžuje zdražování materiálů.

Článek

Hala, jejíž vysoutěžená cena je bez DPH 81,3 milionu korun, má být hotova příští rok v červnu. Autorem projektu je Projektstudio EUCZ, je prý poměrně unikátní a pracuje s neotřelými variantami a materiály. „Například nosníková střešní konstrukce je tvořena trámy z rakouského smrku, které jsou 28 metrů dlouhé. Byly z Rakouska přivezeny v jednom kuse a je to velmi zajímavá architektonická struktura. Třeba se stane novým architektonickým sportovním skvostem v Ostravě,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová (Piráti). Zdivo a opláštění budovy by mělo zůstat v surovém stavu bez omítky.

Hala bude sloužit především volejbalu, provozovat ji bude klub Blue Volley, který má řadu dětských i mládežnických týmů. „Bude ale určena i veřejnosti, využitelná bude nejenom pro volejbal, ale i pro jiné sporty. Hala se dá vytvořit tak, že tam můžeme umístit tři volejbalové kruty, takže tam můžou probíhat tři na sobě nezávislé tréninky. Je tam tribuna, je tam zázemí, je tam klubovna,“ řekla náměstkyně.

Zahájení stavby se oddálilo, stavět se začalo až letos v lednu. Halu nakonec staví společnost HSF Systém SK, která se ve výběrovém řízení umístila až na šestém místě. Pět firem, které skončily před ní, totiž postupně kvůli situaci na stavebním trhu odmítlo smlouvu podepsat.

Zato nyní už město žádný větší problém na stavbě neeviduje. Náměstkyně řekla, že kvůli růstu cen materiálů se zatím cena stavby navýšila jen o 1,4 milionu korun, což je podle ní oproti jiným stavbám rarita. „Došlo k mírnému navýšení v rámci cen železa u jedné zakázky. Jinak díky tomu, že jsme společně s firmou nakoupili materiál včas i do zásoby, tak v tuto chvíli vícepráce jako u jiných staveb do takové míry řešit nemusíme a doufám, že tu cenu udržíme,“ řekla Hoffmannová.

Uvedla, že třebovická hala je už čtvrtou multifunkční sportovní halou pro míčové sporty, kterou město v tomto volebním období staví. Připraveny má další projekty na sportovní haly ve Slezské Ostravě a Staré Bělé. „Ve staré Bělé u školy plánujeme novou sportovní halu, která bude využívána i jako školní tělocvična. Je ideál, když je sportovní hala umístěna hned vedle školy a děti jenom přejdou na tělocvik nebo sportovní kroužky,“ řekla náměstkyně.

Město čeká, zda na projekty získá dotace. Hoffmannová řekla, že rovněž u třebovické haly podalo město už v roce 2020 žádost o spolufinancování stavby prostřednictvím dotačního programu Národní sportovní agentury, ta ale dosud o dotacích nerozhodla.

Reklama

Související témata:

Doporučované