Hlavní obsah

V Ostravě stavbaři dokončují stavbu objektů Ostravské univerzity

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V centru Ostravy v blízkosti výstaviště Černá louka se už na podzim otevřou nové objekty Ostravské univerzity. Budou zázemím pro sportovní aktivity i umělecké obory.

Článek

Stavební práce nyní finišují a stavebníci již požádali o zahájení kolaudačního řízení. „Nový kampus je další krok, který posune Ostravu mezi přední evropská studentská města a udrží mladé lidi v regionu. V kampusu se budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, produkční, grafici a hudebníci. Jejich práce bude přínosná pro kvalitu života místních lidí, těch, na jejichž zdraví se podepsala práce v těžkém průmyslu, i těch, kteří mají nejvyšší nároky na kulturní vyžití,“ uvedla mluvčí univerzity Lucie Fremrová.

V místě vzniká nová Fakulta umění a v další části pak zázemí pro sport. Univerzita jako jediná v Česku dosud neměla vlastní sportoviště. „Pro studenty se na Černé louce otevřou špičkově vybavená pracoviště digitální grafiky, hudební studia s vynikající akustikou a moderní sportoviště včetně krytého běžeckého oválu. Mladí umělci budou mít jedinečné podmínky pro pořádání výstav, koncertů, konferencí a festivalů,“ uvedla Fremrová. Dodala, že v univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví budou studenti pracovat s moderními technologiemi, jako je magnetická rezonance nebo kostní denzitometr. „V novém kampusu budou mladí odborníci radit také individuálním zájemcům z řad široké veřejnosti,“ podotkla mluvčí.

Svět sportu a umění bude podle ní propojovat prostor s širokým pobytovým schodištěm mezi oběma budovami. „Lze si ho představit jako tribunu olympijského parku nebo jako hlediště pro koncerty. Jen samotné schodiště pojme 700 diváků,“ připomněla mluvčí.

K nejzajímavějším prvkům sportovního zázemí bude patřit například vnitřní běžecký ovál napojený na biomechanickou a diagnostickou laboratoř, hala na míčové sporty o velikosti tří basketbalových hřišť, gymnastický sál certifikovaný Světovou gymnastickou federací nebo vnitřní lezecká stěna. Umělecká část zase nabídne komorní sál pro 211 diváků se špičkovou akustikou nebo výstavní prostory, které svou neutralitou bílých stěn zviditelní vystavená umělecká díla.

„Cena projektu, který je největší veřejnou stavbou v Ostravě za posledních 30 let, narostla kvůli vícepracím o necelých 100 milionů. Celková cena se tak blíží miliardě korun, přičemž 95 procent nákladů na stavbu plynou z Evropské unie,“ uvedla Fremrová.

Reklama

Související témata:

Doporučované