Hlavní obsah

V Tiché finišuje renovace stacionáře a domova pro lidi se zdravotním postižením

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Tiché na Novojičínsku finišuje rekonstrukce denního stacionáře a domova pro lidi se zdravotním postižením. Oprava za zhruba 4,7 milionu korun bude hotová během prázdnin.

Článek

Budova už nevyhovovala stavebně technickým, hygienickým ani požárním normám. S modernizací pomohou evropské dotace i příspěvek kraje. „Sociální služby by měly být vždy poskytovány v prostorách, které klientům nabízejí bezpečné a důstojné zázemí. Musíme brát ohledy na sociální dopad a spokojenost klientů, kteří v životě potřebují od naší společnosti pomoc. Jsem rád, že krajští zastupitelé příspěvek obci Tichá schválili,“ uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Denní stacionář a domov pro lidi se zdravotním postižením provozuje v obecní budově Slezská diakonie. „Rekonstrukce už byla nutná, vyžádá si zhruba 4,7 milionu korun. Z evropských fondů jsme na ni získali 2,7 milionu. Od kraje půlmilionovou dotaci, která nám s rozsáhlou rekonstrukcí rozhodně pomůže. Další financování pak zajistíme z rozpočtu obce. Věřím, že se nám podaří klientům sociální služby nabídnout příjemné a bezpečné prostředí,“ uvedla starostka Michaela Štefková.

Rekonstruovaný objekt je jednou ze tří Parmových vil vystavěných po 1. světové válce tamním továrníkem Leopoldem Parmou. Oprava, která začala letos na jaře, má skončit příští měsíc. Během prací jsou klienti dočasně ubytovaní v domově mládeže krajské průmyslové školy ve Frenštátě pod Radhoštěm, který ubytování nabízí nejen studentům, ale i veřejnosti. Klienti by se do opravených prostor měli vrátit nejpozději v srpnu.

Reklama

Doporučované