Hlavní obsah

Ostravské krevní centrum: Hlavně v létě budou dárci ještě více potřeba

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava, které je jedním z největších transfuzních zařízení v České republice, tradičně mívá největší nedostatek krevních skupin Rh negativních.

Článek

Právě léto přitom patří k nejkritičtějším obdobím kvůli rostoucímu počtu úrazů a s tím spojené větší spotřebě krve. Aktuální situace v krevním centru zatím není úplně kritická, ale zásoby krve by rozhodně doplnit potřebovala. ČTK to u příležitosti dnešního Světového dne dárců krve řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

„Je nesmírně důležité, aby dárci na odběry chodili pravidelně, abychom měli krev pro naše pacienty kdykoliv k dispozici. Krev se nedá skladovat dlouhodobě, proto je důležitá pravidelnost dárcovství,“ uvedla mluvčí. Připomněla, že fakultní nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v regionu a má i superspecializovaná pracoviště, kam navíc přijíždí i pacienti z jiných krajů.

„Bylo by dobře, aby dárci krve navštívili naše pracoviště ještě před odjezdem na dovolenou. Blížící se léto s sebou přinese bohužel i zvýšený počet úrazů, více operací, a na druhou stranu méně dárců, protože jsou na dovolené. Dohánějí se také odložené operační výkony z doby covidové, operační sály jsou vytížené na více než 100 procent,“ připomněla mluvčí. Centrum je navíc jedním ze sedmi krizových center v ČR, které mají za povinnost udržovat určité množství krve pro případy hromadných havárií a dalších mimořádných událostí.

Krevní centrum aktuálně eviduje podle mluvčí zhruba 12 000 dárců, přičemž přibližně 10.000 z nich přichází k odběrům pravidelně. „Dárců ale není nikdy dost. Jsme rádi za každého zdravého dárce, zachránce života těch pacientů, kteří krev v daný okamžik potřebují. Nikdo nevíme, kdy budeme krev sami akutně potřebovat,“ podotkla Petlachová. Mezi dárci je i rekordman, který má za sebou už více než 400 odběrů a daruje střídavě krev, plazmu i krevní destičky.

Loni přišlo do centra 1250 prvodárců, což bylo o 250 lidí více než předloni. „Co se týká nových dárců, vsadili jsme na výchovu mládeže. Přednášky ve školách, exkurze, snažíme se mladým lidem vštěpovat důležitost dárcovství krve,“ řekla mluvčí. Připomněla, že především v počátku měla pandemie covid-19 negativní dopad i na krevní centrum, protože lidé obecně měli strach kamkoliv chodit a nemocnice musela dárce více vyzývat. „Ale situace se už stabilizovala a znovu se nám například hlásí i skupinky na hromadné odběry, třeba pracovní kolektivy, školy a podobně, které se covidem pozastavily. Jsme za to moc rádi,“ uvedla Petlachová.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 65 let. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. Podrobnosti k dárcovství krve najdou zájemci většinou také na webových stránkách jednotlivých krevních center.

Reklama

Doporučované