Hlavní obsah

Výstavní projekt Velké okamžiky představí v Ostravě Mariuse Kotrbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila výstavní projekt Velké okamžiky. Prezentovat na něm bude díla sochaře, malíře, kreslíře, fotografa a pedagoga Mariuse Kotrby.

Článek

Součástí výstavy je také druhý odlitek čtyřmetrové sochy Svatý Kryštof, která je umístěna před budovou Domu umění. Vernisáž se uskuteční v úterý a část výstavy bude v ostravském Domě umění k vidění až do 5. června, řekla ČTK mluvčí galerie Jana Malášek Šrubařová.

Galerie představí autorovy sochy, reliéfy, malby a fotografie. „Prezentace Kotrbovy tvorby v Domě umění je rozdělena do tří výstavních sálů. První sál představuje autorovy sochy a malby se světskou tematikou. Druhý sál prezentuje umělecká díla se sakrální tematikou, převážně sochy a reliéfy. Třetí sál v prvním patře pak seznámí návštěvníky s Kotrbovými malbami, které jsou nedílnou součástí jeho sochařské tvorby a hlouběji rozvíjejí příběhy jeho plastik,“ uvedla mluvčí.

Podle ředitele galerie Jiřího Jůzy jsou sice výstavnímu projektu vyhrazeny tři sály, ale ani tak nemůže projekt zahrnout celou autorovu retrospektivu. „Představíme proto jen výběr Kotrbových prací s civilními i mezilidskými tématy a výraznou skupinu prací s duchovním obsahem,“ uvedl Jůza. Dodal, že Velký okamžik je nejen název celého výstavního projektu, ale také Kotrbovy klíčové sochy, která je rovněž vystavena. „Socha pojmenovaná Velký okamžik je symbolem Kotrbovy osobnosti, života i odkazu,“ podotkl Jůza.

Před Domem umění galerie rovněž nechala nainstalovat sochu Svatý Kryštof, kterou autor vytvořil ve dvou odlitcích, z nichž oba jsou považovány za originál. „První odlitek je znám z jižního obchvatu Olomouce, kde z něj vandalové vloni na podzim odřezali velké pláty bronzu. Druhý odlitek byl v letech 2007 až 2022 umístěn u rožnovského kina Panorama, které je nyní v demolici kvůli výstavbě nového kulturního centra,“ uvedla Malášek Šrubařová. Dodala, že první dvě části výstavy, věnované sochám a reliéfům, budou v ostravském Domě umění k vidění až do 5. června. Třetí část, která představuje Kotrbu jako malíře, bude ukončena již 1. května kvůli instalaci a přípravám dalšího výstavního projektu.

Kotrba vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a následně Akademii výtvarných umění. Od roku 1995 působil na Ostravské univerzitě, kde vedl ateliér sochařství. Na autorských i skupinových výstavách vystavoval od roku 1984. Zastoupen je ve státních i soukromých sbírkách v České republice i zahraničí. Jeho sochy a plastiky mohou lidé vidět na řadě veřejných míst, vytvořil například Sochu pro Ostravu v Husově sadu nebo reliéf Svatá Hedvika na čelní zdi biskupství ostravsko-opavské diecéze v Ostravě. Kotrba zemřel v roce 2011.

Reklama

Doporučované