Hlavní obsah

Zámek v Paskově má nový exponát, zrestaurovaný historický kočár

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvníci zámku v Paskově na Frýdecko-Místecku si v letošní sezoně budou moci prohlédnout nový exponát. Zámek zdobí zrestaurovaný historický kočár z přelomu 19. a 20. století.

Článek

Jeho oprava vyšla zhruba na 365 000 korun a přibližně 90 procent nákladů pokryla dotace Moravskoslezského kraje, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Jolana Filipová.

„První informaci o existenci kočáru jsem dostal v loňském roce od pracovníka Muzea Fojtství v Kopřivnici Ondřeje Šalka, který zaznamenal inzerát nabízející prodej torza kočáru typu Mylord. Podobný kočár byl dle našich informací vyroben na zakázku pro hraběte Günthera Stolberga z paskovského panství,“ uvedl starosta Paskova Petr Baďura (Pro Paskov a Oprechtice).

Rada města se rozhodla, že kočár odkoupí, a hledala pro něj restaurátora, který by mu vrátil původní podobu. „Cena restaurátorských prací však byla natolik vysoká, že by si ji město ze svého rozpočtu nemohlo dovolit. Nakonec pomohl odbor kultury Moravskoslezského kraje, který doporučil městu Paskov požádat o individuální dotaci na opravu kočáru s cílem podpory zachování kulturního dědictví po předcích,“ uvedl Baďura. Město nakonec od kraje získalo 329 000 korun.

„Kočár jsme museli kompletně rozebrat, syn Radek se věnoval opravě kovových součástí kočáru a já jsem si vzal na starost stolařské práce. Železné části bylo potřeba jemně opískovat, vyrovnat a opravit co bylo potřeba a následně opatřit několika ochrannými nátěry. Rozpadlé dřevěné části skeletu kočáru a loukoťových kol bylo nutné nahradit novými částmi, které také potřebovaly několik vrstev ochranných nátěrů. Na závěr kočár dostal nové čalounění a stahovací střechu,“ uvedl Josef Čambal, který měl spolu se synem opravu kočáru na starosti.

Práce na opravě kočáru začaly v květnu, koncem roku byl dovezen do Paskova a umístěn ve vstupním vestibulu zámku. Návštěvníci ho budou moci vidět v nové sezoně.

Zámek, který je dominantou města, slouží jako Muzeum panství Paskov. V minulosti sídlila v objektu onkologická léčebna Fakultní nemocnice Ostrava. Když nemocnice objekt opustila, začal podle Filipové chátrat a město se před deseti lety rozhodlo pro jeho odkoupení a opravu. V současnosti zámek slouží také jako kulturní a společenské centrum. Konají se v něm například koncerty, vítání občánků či svatby.

Zámek bývá otevřen o víkendech, a to od května do září. Stálé expozice jsou věnovány paskovské historii, erbům držitelů panství a zámeckého parku, kde zvláštní pozornost patří správci zámku z období druhé poloviny 19. století - významnému entomologovi Edmundu Reitterovi. Několik sálů je vyčleněno také pro proměnné výstavy. Součástí zámku je park, který byl v jeho okolí vybudován v 19. století, nejprve ve francouzském a později v anglickém stylu. Díky výskytu chráněného brouka páchníka hnědého bylo místo prohlášeno za evropsky významnou lokalitu.

Reklama

Související témata:
Paskov

Doporučované