Hlavní obsah

Galerie Caesar otevírá letošní sezonu výstavou malíře Miroslava Šnajdra ml.

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Olomoucká Galerie Caesar otevře letošní sezonu výstavou obrazů a maleb olomouckého malíře Miroslava Šnajdra mladšího. Výstava, jejíž vernisáž je naplánována na čtvrtek, má název 30+30 a odkazuje na autorovo loňské jubileum.

Článek

Galerie má letos v plánu 11 výstav, prostor dá umělcům všech věkových generací, chybět nebudou ani zahraniční hosté, jako je například Helgi Thorgils Fridjonsson z Islandu. ČTK to řekl galerista Miroslav Schubert.

„Miroslav Šnajdr mladší patří mezi významnější autory nejen na Olomoucku, ale i z celorepublikového kontextu. Autor patří k okruhu autorů Galerie Caesar, rozhodli jsme se mu proto udělat výstavu k šedesátinám,“ uvedl galerista Schubert.

Výstava podle něj není retrospektivou, zachycuje autorovu nejčerstvější tvorbu za posledního půldruhého roku. K vidění jsou zde velkoformátové malby, ale i série menších kreseb na plátně. Malíř má za sebou za svou profesní kariéru řadu samostatných výstav v muzeích či galeriích po celé republice, ale i mnoho společných výstav - naposledy přispíval loni na konci roku do společné expozice autorů k třicetiletému výročí Galerie Caesar.

Miroslav Šnajdr mladší pochází z významné malířské rodiny, jejíž tři generace patří podle odborníků k tuzemské umělecké špičce. Nejznámějším z této rodiny je jeho otec Miroslav starší, který má už od 60. let pozici nejen na olomoucké či moravské scéně, ale i celorepublikové. Jeho syn začal do uměleckých kruhů pronikat v 80. letech. K malířství oba autory přivedl jejich otec a děda František Šnajdr z Toveře u Olomouce. V 19 letech přišel o obě ruce a své známé krajinomalby maloval protézami.

Galerie Caesar letos chystá 11 výstav. „Snažím se program dělat vyvážený, aby zde byli zastoupeni autoři napříč všemi generacemi i technikami,“ uvedl Schubert. Milovníci umění se mohu například v dubnu těšit na malíře Tomáše Císařovského, o měsíc později galerie bude hostit jednu z nejpřednějších slovenských malířek Janu Farmanovou, v říjnu to bude známý islandský malíř Helgi Thorgils Fridjonsson, který v galerii vystavoval již před 12 lety. Přes léto chystá Galerie Caesar výstavu Herní svět / Umění v českých videohrách.

Reklama

Doporučované