Hlavní obsah

Galerie Šantovka bude hostit výstavu legendárních strojů da Vinciho

Foto: Paolo Bona, Shutterstock.com

Leonardo da Vinci: model stroje podle vědeckých náčrtků.

Reklama

Kolekce dřevěných maket legendárních strojů Leonarda da Vinciho bude od soboty zdobit prostory olomoucké Galerie Šantovka.

Článek

Autorem modelů je český konstruktér Miroslav Mužík, výroba kolekce mechanismů mu trvala šest let. Expozice obsahuje přes 50 maket, které budou rozmístěny na několika místech obchodní galerie. K vidění bude například předchůdce vrtulníku, automobilu a tanku, příznivce mechaniky zaujmou různé kladkostroje či mechanismus na čištění vodních kanálů, informovali ČTK zástupci galerie. Výstava potrvá do 6. února.

K zajímavostem bude patřit například také maketa da Vinciho jízdního kola, stroje na výrobu pilníků, mechanického bubínku nebo předchůdce krokoměru, který měl v Leonardově pojetí podobu trakaře a jemuž říkal cestoměr. „Nejsem umělec, ale strojař. Pro mě je fascinující da Vinciho mysl. Neumím to pojmenovat jinak, ale měl schopnost vidět v 3D. To je poznat při vytváření každého mechanismu. Ne všechny byly funkční, přesto je každý jeho nápad naprosto mimořádný,“ uvedl autor modelů, Miroslav Mužík z Blanska.

Podle něj je společným jmenovatelem dřevěných strojů da Vinciho genialita. „Schází ale přesnější dokumentace jeho vynálezů. Máme jen jejich obrázky a pracovat podle nich je pořádná fuška. Chybí totiž jakékoliv rozměry,“ doplnil Mužík, který si tak před stavbou každé konstrukce musel sám spočítat rozměry veškerých dílů. „Když se dívám na Leonardovy plány, říkám si, že není možné, aby tohle člověk stihl za jeden život,“ dodal konstruktér, který za kolekci modelů získal ocenění od Asociace strojních inženýrů ČR.

Leonardo da Vinci (1452 - 1519) byl italský malíř, ale proslul také jako všestranná renesanční osobnost - byl zároveň sochařem, architektem, přírodovědcem, hudebníkem či vynálezcem a konstruktérem. Výstava maket jeho legendárních strojů může podle zástupců galerie pomoci návštěvníkům pochopit základy matematiky, fyziky, mechaniky, ale mladší generaci například i motivovat ke studiu strojírenství. Galerie proto prohlídku výstavy nabídne i školám z Olomouce a okolí.

Reklama

Doporučované