Hlavní obsah

Hasiči v Olomouckém kraji pomáhali v nesnázích pandě, krokodýlovi i koni

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Záchranu třímetrového krokodýla nilského v hořícím zahradním domku v Klopině na Šumpersku, slaňování se psem uvízlým na skalách v lomu ve Výklekách ale i odchyt pandy na stromě ve výběhu kamzíků v olomoucké zoo.

Článek

To vše mají letos na kontě hasiči v Olomouckém kraji. Na seznamu kuriózních zásahů se zvířaty, která se ocitla v nouzi, nechybí například ani záchrana koně uvízlého v bahně na Olomoucku, vyplývá to z letošních statistik hasičů.

Na třímetrového krokodýla nilského narazili hasiči v polovině března, zvíře se po zahradním domku, ve kterém začalo hořet, pohybovalo volně v přízemí objektu. Hasiči práce okamžitě zastavili a spojili se s odborníky na odchyt zvířat, kteří pak krokodýla odchytili a přemístili do garáže, řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Okolnosti chovu poté řešila krajská veterinární správa. Samec, který v Klopině žil 20 let, nakonec zůstal u chovatele, řekl ČTK šéf správy Aleš Zatloukal.

Do letošních kuriózních zásahů se zapíše i panda červená, která na začátku prosince utekla v olomoucké zoo ze svého výběhu a usídlila se ve dvanáctimetrové výšce vzrostlého stromu uprostřed výběhu kamzíků. Hasiči se uprchlíka pokoušeli sundat prořezáním větví či různým přesvědčováním, komfort se mu pokusili narušit i vytvořením vodní clony. Stromovou šelmu se jim nakonec podařilo dostat bezpečně dolů. Pracovníci zoo museli pandě nakonec upravit výběh, aby se nedostala do dalších svárů se svým spolubydlícím, které byly důvodem jejího úprku.

Dobrý konec měl i náročný zásah v lomu ve Výklekách, kde při procházce sklouzl chovatelům pes z desetimetrové výšky do nepřístupného mezipatra, odkud se nemohl sám dostat. Na místo dojela specializovaná lezecká skupina hasičů, odborníci do místa slanili a psa pak přepravili do bezpečí, popsal zásah mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Obrovskou úlevou skončila také záchrana koně u Mladče na Olomoucku, který v květnu zapadnul do bahna v potoce a kromě hlavy vězel celý ve vodě. Koně hasiči při náročné akci podvázali pod břichem popruhy určenými na zvedání zvířat a vyprostili jej na břeh technickým speciálem s hydraulickou rukou. Kůň z celé peripetie vyvázl bez zranění.

Reklama

Doporučované