Hlavní obsah

Historické centrum Olomouce v sobotu ožije masopustním veselím a jarmarkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Masopustním veselím ožije v sobotu historické centrum Olomouce, kde bude kromě reje masek připraven i jarmark s desítkami prodejců.

Článek

Dění na Horním náměstí v sobotu zpestří také tematická slaměná výzdoba, jízdy v koňském kočáru a letos i ledový fotopoint. ČTK to sdělila mluvčí radnice Radka Štědrá.

Olomoucké masopustní veselí zahájí v sobotu v 9:00 na centrálním náměstí vystoupení folklorních souborů. Připravena je žonglérská i ohňová show a do ulic vyrazí baviči na chůdách. „Pokud si lidé chtějí masopust užít se vším všudy, tak mohou přijít v masce a přidat se do masopustního průvodu nebo si zatančit s medvědem. Pro každého účastníka v masce je připravena sladká odměna,“ uvedla vedoucí odboru cestovního ruchu a kultury olomouckého magistrátu Karin Vykydalová.

Na masopustní jarmark v sobotu do Olomouce přijedou více než tři desítky prodejců, lidé budou moci ochutnat i speciality známých olomouckých restaurací. Své výrobky nabídne čtveřice řeznictví a uzenářství, k dostání budou také sýry, paštiky, sirupy či sladké i slané dezerty. „Originální zákusky přiveze Tvarůžková cukrárna, chybět nebudou trubičky ze Svatého Kopečka, koláče či domácí marmelády a typické masopustní produkty především od drobných výrobců a farmářů,“ dodala Vykydalová. V nabídce masopustního jarmarku budou také teplé nápoje, ale i pivo z řemeslného pivovaru, víno či medovina.

Letos poprvé bude součástí masopustní výzdoby Horního náměstí originální ledový fotopoint, který návštěvníkům poslouží jako nevšední místo k pořízení fotografií z olomouckého masopustu. Náměstí zkrášlí i slaměné dekorace z dílny Výstaviště Flora Olomouc. V centru města budou k vidění do konce masopustního období, který letos připadá na 13. února.

Masopust letos uspořádají také například radnice v Přerově či Prostějově. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data. S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují tučná jídla. Lidé se při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradičním masopustním jídlem jsou také koblihy z vláčného těsta.

Reklama

Doporučované