Hlavní obsah

Historický park Michalov prochází další obnovou. Jde o opravu cest i výsadbu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historický park Michalov v Přerově prochází další obnovou. Týkat se bude další rekonstrukce původních pískových cest, město plánuje i výsadbu 300 nových keřů a několik stromů, informovala dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Článek

Práce na obnově cest s sebou přinesou od 4. dubna do 10. května také omezení pro návštěvníky, uzavře se pro ně vstup do parku z Máchovy ulice až po květnici.

Na sadové úpravě části parku, kde se již přeměna pískových pěšin za vhodnější minerální materiál uskutečnila, začnou pracovníci technických služeb pracovat od příštího pondělí. Práce včetně nové výsadby se uskuteční za plného provozu. Na ploše 1170 metrů čtverečních zahradníci obnoví trávníky, odstraní dožívající keře a vysadí 277 nových keřů a pět stromů - dva muchovníky a tři třešně červenolisté. Stromy v parku také specialisté ořežou a zbaví nežádoucího jmelí, uvedl Petr Školouda z odboru majetku přerovského magistrátu.

Od pondělí 4. dubna začnou odborníci další etapu výměny pískových cestiček. Mlatové pěšinky zde byly vybudovány na přelomu tisíciletí, aby byl zachován historický ráz parku, často však byly důvodem zákazu vstupu do této rekreační zóny města. Po dešti či sněžení zůstaly tak rozmáčené, že byl park neprůchodný. „Tato oprava přijde asi na 2,7 milionu korun a bude zahrnovat výměnu povrchu 2960 metrů čtverečních cest, a to od vstupu v Máchově ulici až po květnici,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Z loňských prací jsou v případě cest nové povrchy na ploše 3300 metrů čtverečních za zhruba 2,5 milionu korun. Vstup byl tehdy pouze omezen, návštěvníci parku však značení ignorovali, na opravované pěšiny vstupovali a ničili je. Odborná firma tak musela trasu opakovaně opravovat. Vzhledem k těmto zkušenostem se rozhodlo město bránu parku z Máchovy ulice po dobu plánovaných oprav v dubnu a květnu zcela uzavřít. „Nechceme se dostat do stejné situace,“ dodal Střelec.

Park Michalov se rozkládá na 20 hektarech, vznikl přeměnou původního městského lesa. Založen byl v roce 1904 a u jeho formování stál zahradní architekt František Thomayer. Největší rekonstrukci prodělal Michalov v letech 2000 až 2010. Park Michalov byl před třiceti lety prohlášen kulturní památkou.

Reklama

Doporučované