Hlavní obsah

Kupka: Rozklady na D1 u Přerova mohou být vyřešeny v říjnu, stavba možná letos

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo dopravy by o podaných rozkladech proti vydanému stavebnímu povolení na poslední úsek dálnice D1 na kraji Přerova mělo rozhodnout do konce října.

Článek

Stavba dálničního úseku, který odvede hustou automobilovou dopravu z Přerova, by tak mohla být zahájena ještě letos.

Úsek D1 na kraji Přerova je posledním, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a na polské hranice kompletní. Kvůli jeho neexistenci bývá průtah Přerovem už několik let ucpaný auty. Pro stavbu poslední části D1 mezi Přerovem a Říkovicemi loni na podzim skončila platnost výjimky z posuzování vlivu stavby na životní prostředí, takzvané EIA. Ministerstvo dopravy v tomto termínu vydalo zatím nepravomocné stavební povolení, obdrželo ale sedm rozkladů.

Projednání rozkladů zabralo několik měsíců a nyní se chýlí ke konci. „V tuto chvíli už čekáme na poslední závazné stanovisko a jeho posouzení. Máme k dispozici už i vyjádření ministerstva pro místní rozvoj. Budeme následně obesílat všechny účastníky řízení a já pevně doufám, že se podaří celý ten přezkum, to posouzení, uzavřít na konci října tak, abychom za ideálních podmínek mohli ještě v letošním roce začít stavět,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při návštěvě výcvikového střediska ministerstva dopravy pro stavbu provizorních mostů v Kojetíně.

Dálnice D1 zatím končí na okraji Přerova, navazující poslední úsek do Říkovic má vyřešit dlouhodobě špatnou dopravní situaci ve městě. Příprava jeho stavby pokračuje, provázejí ji ale odvolání a žaloby. Krajský soud v Ostravě v červenci už podruhé zamítl žalobu proti olomouckému krajskému úřadu ohledně změny územního rozhodnutí pro tento úsek dálnice. Na soud se obrátila organizace Děti Země a dva další spolky, které proti stavbě protestují. Díky rozhodnutí soudu může pokračovat stavební řízení na tuto dopravní stavbu.

Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Máta je pro stavbu D1 u Přerova vykoupeno už zhruba 93 procent pozemků. V několika případech začal proces vyvlastnění. Někteří vlastníci se ale už s ŘSD dohodli a pozemky prodají. Znám už je i zhotovitel stavby, zakázku získalo sdružení Strabag, Doprastav a IDS. Smlouvu ŘSD podepíše po nabytí právní moci stavebního povolení.

Reklama

Doporučované