Hlavní obsah

Moravská filharmonie zrušila festival Dvořákova Olomouc, kvůli financím

Foto: Getty Images

Olomouc (ilustrační foto).

Reklama

Moravská filharmonie Olomouc (MFO) musí letos zrušit festival s dlouholetou tradicí Dvořákova Olomouc. Důvodem je nedostatek peněz, informovali dnes ČTK zástupci filharmonie.

Článek

Náklady na mezinárodní přehlídku, která do Olomouce přiváděla hudebníky z celého světa, byly kolem dvou milionů korun, průměrně ho navštívilo zhruba 1400 posluchačů, zjistila ČTK. Podle zástupců města, které je zřizovatelem MFO, by mělo jít o provizorní řešení. Radnice již začala pracovat na dlouhodobém koncepčním řešení financování, uvedl náměstek primátora Viktor Tichák (Pro Olomouc a Piráti).

Festival Dvořákova Olomouc pořádá MFO od roku 2001, kdy navázal na předchozí Olomoucké hudební jaro. „Jako ředitel jsem stál před velmi těžkým rozhodnutím, ale jsem si vědom primárního úkolu Moravské filharmonie. Náš ekonomický výhled pro letošní rok ukázal, že bude nutné přehodnotit plán sezony 2022/2023 a učinit opatření. Zrušení Dvořákovy Olomouce pro letošní rok se ukázalo jako to nejsmysluplnější řešení, díky kterému budeme moci garantovat zachování ostatní programové nabídky a její kvalitu,“ uvedl ředitel filharmonie Jonáš Harman.

Zástupci filharmonie poukázali i na problematiku koncepčního financování MFO, jejímž zřizovatelem je stejně jako u Moravského divadla olomoucká radnice. Vnímají to i zástupci města. „Souběžně s tím pracujeme na dlouhodobém koncepčním řešení financování jak Moravské filharmonie, tak Moravského divadla, protože v současnosti jsme se dostali na hranici udržitelnosti. Fakt, že Moravská filharmonie za současných podmínek nedokáže uspořádat festival Dvořákova Olomouc, je jedním z důkazů,“ uvedl náměstek Tichák.

Svým posluchačům místo festivalu Dvořákova Olomouc nabídne MFO od 12. do 14. května akci menšího rozsahu s názvem MFOpen, na jejíž dramaturgii se podílí šéfdirigent Zsolt Hamar. Filharmoniky povede na koncertě v pátek 12. května. Na programu nebude chybět Dvořákova hudba. Během programu se více představí jednotliví členové, soubory, orchestr i přizvaní místní umělci. Na MFOpen filharmonici nezapomenou ani na děti, pro které se chystá speciální nedělní program v Redutě.

Do pořádání festivalu Dvořákova Olomouc v posledních letech zasáhla i pandemie koronaviru. V roce 2020 se vůbec nekonal, o rok později se odehrál v on-line podobě, doplnila mluvčí filharmonie. Přehlídka je zasvěcena Antonínu Dvořákovi, a to s ohledem na jeho blízký vztah k Olomouci, kde spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Reklama

Doporučované