Hlavní obsah

Odborníci zaznamenali na Olomoucku poštolku rudonohou, v ČR se vyskytuje vzácně

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na polích v oblasti Hané zaznamenali ornitologové poštolku rudonohou. Jde o neobvykle zbarveného ptáka, který se v ČR vyskytuje zcela ojediněle na konci léta. Odborníci ji zaznamenali na Olomoucku, Prostějovsku a Vyškovsku.

Článek

„Díky kroužkování se zjistilo, že někteří ptáci pocházejí z Maďarska, kde hnízdí v otevřené krajině,“ informoval místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

„Poštolky rudonohé se u nás neobjevují každoročně, jejich výskyt je ojedinělý a spíše výjimečný. Ornitologové se proto nyní vydávají do polí a hledají místa, kde se zdržují. V předchozích letech se objevovaly i na Přerovsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku,“ uvedl Šafránek.

Podle ornitologů je nejpestřeji zbarven samec, který svým vzhledem připomíná papouška. Samci mají modrošedé tělo a křídla, matně červené kalhotky a podocasí. Nohy a ozobí mají sytě oranžové. Mladí ptáci jsou převážně hnědí s šedým odstínem. Samice mají modrošedá záda a rezavobéžové břicho a hlavu. Tváře mají bílé, kolem oka černou kresbu a krátký černý vous, uvedl Šafránek.

Poštolky rudonohé se živí velkým létajícím hmyzem, jako jsou kobylky, sarančata nebo kudlanky. Nepohrdnou ani drobnými hlodavci. „U nás loví i hraboše a tím pomáhají našim zemědělcům. Svou kořist vyhlížejí z vyvýšených míst, proto často sedí i na drátech elektrického vedení,“ dodal místopředseda spolku.

Reklama

Související témata:

Doporučované