Hlavní obsah

Polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je za hranicí životnosti

Foto: Getty Images

Olomouc.

Reklama

Více než polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je už výrazně za hranicí své životnosti a bude je nutné v příští letech vyměnit za moderní typy svítidel.

Článek

„Z našich analýz vyplývá, že potřebujeme investovat přes 350 milionů korun do modernizace veřejného osvětlení,“ řekl dnes novinářům primátor Miroslav Žbánek (ANO). Technické služby města Olomouce nedávno zahájily výměnu více než dvou stovek starých lamp za nová LED svítidla na rušné výpadovce z Olomouce na Ostravu, zaměřit se v budoucnu chtějí také na další úseky silnic ve městě.

Veřejné osvětlení v Olomouci podle primátora čítá zhruba 16 000 svítidel, stáří poloviny z nich přesahuje 40 let. Výrobci udávaná životnost lamp se přitom pohybuje mezi deseti až 20 lety. Zastaralá je také kabeláž, která veřejné osvětlení propojuje. „U kabeláže je životnost 30 let, velká část natažených kabelů má ale přes 50 let,“ upozornil Žbánek. V minulých desetiletích město veřejné osvětlení podle Žbánka „velmi dramatickým způsobem“ podfinancovalo. Do modernizace veřejného osvětlení se investovalo pouze několik milionů korun ročně, přičemž potřebná částka se pohybuje mezi 17 až 20 miliony korun.

Podle primátora je proto dobře, že se technické služby pustily do modernizace lamp veřejného osvětlení. „Nezačít teď s postupnou obměnou, tak bychom se dostali do problémů s obrovskou energetickou náročností,“ upozornil Žbánek. Radnice za elektrickou energii pro veřejné osvětlení platí ročně několik desítek milionů korun, přičemž cena elektřiny v poslední době výrazně roste. U starých lamp navíc hrozí časté výpadky osvětlení.

Radnice chce postupnou obnovu veřejného osvětlení financovat z úspor energií, kterých město dosáhne díky instalaci moderních LED svítidel. Oproti klasickým výbojkám mají výrazně nižší spotřebu. „Město by vynakládalo zhruba konstantní částku na celkovou energii, ale z úspor souvisejících s modernizací bychom financovali výměnu jednotlivých osvětlení. Není v reálných možnostech města vynaložit částky v řádu stovek milionů korun,“ řekl Žbánek.

Ředitel Technických služeb města Olomouci Pavel Dostál novinářům řekl, že podél výpadovky na Ostravu vedoucí po Tovární a Lipenské ulici bude do konce března modernizováno 225 lamp veřejného osvětlení. „Technické služby spravují pro město 16.000 světelných bodů, v tuto chvíli je jich za moderní světla vyměněno do pěti procent. Čeká nás ještě spousta světel, která musíme vyměnit. Letos v tomto projektu chceme pokračovat,“ řekl Dostál, podle kterého by část nákladů na modernizaci veřejného osvětlení v Olomouci mohly pokrýt dotace.

Nové LED lampy mají podle Dostála výrazně nižší spotřebu elektrické energie než dosud používané sodíkové výbojky. „Stará světla mají příkon 270 wattů a nová, které nyní montujeme, mají příkon maximálně 50 wattů,“ podotkl Dostál. Intenzitu LED osvětlení lze navíc regulovat podle hustoty automobilového provozu, což optimalizuje jejich spotřebu elektrické energie.

Reklama

Doporučované