Hlavní obsah

Přerovské popelnice mají nově čipy, umožní optimalizaci tras svozu odpadů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Přerovské kontejnery na odpad, umístěné na veřejných stanovištích ve městě a v místních částech, jsou nově osazeny digitálním čipem. Ten má podle radnice umožnit optimalizaci tras svozu odpadů, a pomoci tak snížit náklady.

Článek

Dlouho připravovaný projekt digitalizace celého systému svozu odpadu zahájili pracovníci tamních technických služeb v červenci, čipem je již osazeno 90 procent nádob. ČTK to oznámili zástupci radnice. Čipování se bude týkat postupně všech nádob, které technické služby obsluhují. V lednu budou do systému zahrnuty i popelnice u domácností.

„Změna systému nám do budoucna umožní lepší kontrolu nad výsypem nádob. Dojde k optimalizaci svozových tras, a tím i k úspoře pohonných hmot a času,“ uvedl jednatel přerovských technických služeb Petr Měřínský. „Cílem je nastavit celý systém svozu odpadu co nejefektivněji, a zmírnit tak výrazně rostoucí náklady spojené s jeho svozem,“ doplnil náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Během čipování pracovníci technických služeb umístí plastový puk o velikosti přibližně tří centimetrů do předem připraveného otvoru, kterým jsou odpadové nádoby vybavené již z výroby. Následně je do pořízeného softwaru načteno číslo čipu a zanesena informace o typu nádoby, druhu odpadu a přesné GPS pozici, uvedli zástupci radnice.

V nejbližších dnech vstoupí projekt do další etapy, pracovníci začnou umisťovat čipy na nádoby podnikatelských subjektů. V září se počítá s instalací automatických čteček čipů na svozová vozidla a v říjnu bude zahájen zkušební provoz.

Umisťování čipů na odpadové nádoby přerovských domácností začne v lednu příštího roku. „Čipování popelnic budeme oznamovat obyvatelům vylepením informace na konkrétní odpadové nádoby. Občané se však nemusí ničeho obávat. Pokud nedojde k očipování jejich popelnice v daném termínu, bude čip instalován v momentu přistavení odpadové nádoby ke svozu,“ doplnil ředitel společnosti Tomáš Lolek.

Nasbíraná data z čipů budou analyzována a od května 2024 město očekává, že se data promítnou do optimalizace jednotlivých tras. Náklady na tuto etapu, která je součástí dlouhodobé strategie modernizace nakládání s odpady ve městě, činí 1,8 milionu korun.

Reklama

Doporučované