Hlavní obsah

V Zoo Hodonín se narodilo mládě zebry, za několik měsíců jej čeká stěhování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stádo zeber Chapmanových v hodonínské zoologické zahradě má nový přírůstek. V noci na sobotu se tam narodil hřebec. Mládě se už postavilo na nohy, saje a vše nasvědčuje tomu, že je v pořádku.

Článek

V Hodoníně zůstane zřejmě osm až deset měsíců, poté odejde do jiné zoo, kde bude později působit jako chovný hřebec. Zahrada o tom informovala na svém facebooku.

Hodonínská zoo chová zebry téměř 20 let a za tu dobu odchovala několik mláďat. „Není to tak vzácné, ale přesto je to úspěch. Dosud jsme měli čtyřčlenné stádo, hřebce a tři samice. Teď jsou všichni i s mládětem spolu a nejsou tam žádné problémy. Až ale hřebeček vyroste a bude samostatný, musí pryč. Je to především proto, že chceme zamezit příbuzenskému páření a také tomu, aby mezi sebou hřebci soupeřili,“ řekl ČTK mluvčí zahrady Ivo Cencinger.

Mládě se narodilo v noci na sobotu. Zahrada se zveřejněním několik dní čekala, protože není vždy jisté, zda se mu bude dařit. Cencinger připomněl, že třeba v minulosti mládě nebylo schopno postavit se na nohy, matka jej odmítla a uhynulo.

V zoo se daří také ledňákům modrokřídlým, kteří nahradili ledňáky obrovské. Zahrada od loňského roku chová pár a letos v červnu se podařil první odchov. Podle zbarvení ocasních per mláděte se chovatelé kloní k tomu, že nový přírůstek je samička. Ledňáčci obvykle vytvářejí hejna žijící společně, mládě proto zřejmě zůstane trvale s rodiči.

Reklama

Doporučované