Hlavní obsah

Prostějovská radnice letos zaplatí za taxi pro seniory více peněz

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice letos kvůli dražším pohonným hmotám zaplatí provozovateli taxislužby pro seniory o 219 tisíc korun více, než původně počítala. Na úpravě provozní dotace se město dohodlo s firmou Rosi Logistik, která taxislužbu zajišťuje.

Článek

Ceny jízdného pro seniory se nezmění. „Cena ropy a tedy i pohonných hmot je dnes výrazně ovlivněna řadou faktorů, které ani jedna smluvní strana nemohla v době podpisu smlouvy předvídat. Od srpna 2021 vzrostly ceny pohonných hmot v ČR o více než 40 procent, rostou také náklady na servis a běžnou údržbu vozidel. Za stávajících smluvních podmínek se jeví služba jako neudržitelná. Bylo tedy nutné jednat o navýšení ceny nebo ukončení spolupráce,“ uvedla primátorova náměstkyně Alena Rašková (ČSSD).

Radnice se nakonec s provozovatelem taxislužby pro seniory dohodla na zvýšení příspěvku města a úpravě smluvních podmínek, protože chtěla službu zachovat. „Konkrétně se bude jednat o navýšení o 219.000 korun s tím, že kapacita služby bude při této změně ceny zachována. Cena jízdného pro seniory se nemění,“ podotkla Rašková.

Pro letošní rok město původně vyčlenilo na úhradu taxislužby pro seniory 900.000 korun, měsíční příspěvek obnášel 75.000 korun. Od července bude zvýšen o téměř 44.000 korun.

Taxislužba pro seniory v Prostějově funguje od roku 2015 a je od počátku hojně využívána. Senioři vozidlem taxi jezdí hlavně k lékařům a do zdravotnických zařízení. Například od loňského srpna do letošního května bylo měsíčně evidováno průměrně 970 jízd a vůz taxislužby najel 2650 kilometrů. Senioři hradí paušální částku 20 korun za každou jízdu.

Reklama

Související témata:

Doporučované