Hlavní obsah

Šternberská nemocnice v létě zprovozní nový interní pavilon za 250 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice ve Šternberku na Olomoucku plánuje v červnu zprovoznění nového interního pavilonu, jehož stavbu zahájila na začátku roku 2020. Projekt si vyžádal investici 250 milionů korun, část nákladů pokryl Olomoucký kraj.

Článek

„Samotná stavba je již dokončena a nyní probíhají finální úpravy a vybavování vnitřních prostor,“ sdělil dnes ČTK Adam Knesl ze společnosti AGEL Středomoravská nemocniční, která provozuje nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově.

Nová pětipatrová budova podle Knesla nabídne pacientům větší komfort i moderní zázemí. „Pokoje v novém pavilonu jsou prostorné, dvoulůžkové, každý s vlastním sociálním zázemím, a plně klimatizované,“ uvedl Knesl. Podle něj se zároveň výrazně zjednoduší péče i o pacienty s omezenou pohyblivostí.

Moderní interní pavilon byl v areálu nemocnice postaven na místě bývalé budovy ředitelství. „Místo bylo logicky z praktického hlediska vybráno v těsné blízkosti hlavní budovy, kde se nachází ostatní základní obory nemocnice, jako je chirurgie, ARO, radiodiagnostické oddělení nebo CT. Díky této poloze došlo k propojení budov koridorem, který umožní přesun pacientů ‚suchou nohou‘ k potřebným vyšetřením,“ řekl primář interního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk Lukáš Prucek.

Nový interní pavilon má jedno podzemní podlaží s technickým zázemím a čtyř nadzemní podlaží. Do prvního podlaží je začleněn ambulantní trakt se všemi odbornými ambulancemi. „Do plánované realizace urgentního příjmu naší nemocnice bude v těchto prostorách přechodně i akutní příjmová interní ambulance. Druhé a třetí podlaží je vyčleněno pro standardní lůžkovou část, kdy se na každém patře nachází třináct dvoulůžkových pokojů. V posledním, čtvrtém patře je umístěna jednotka intenzivní péče o deseti lůžkách,“ uvedl Prucek.

Vedení šternberské nemocnice nyní jedná o budoucím využití starého interního pavilonu, který po zprovoznění nové interny zůstane prázdný. „Je možné, že do jedné z ambulancí bude přestěhována plicní ambulance, která nyní funguje mimo areál,“ podotkl Knesl. Dosavadní budova interny je minimálně 120 let stará. „Logicky tak už nesplňuje provozně prostorové a hygienické požadavky na péči o pacienty 21. století. To bylo zejména patrné v průběhu pandemie, kdy zachovat potřebná protiepidemická opatření bylo pro zdravotníky provozně a organizačně značně problematické,“ dodal Knesl.

Reklama

Doporučované