Hlavní obsah

V čele Vlastivědného muzea Olomouc stanul nový ředitel, vede jej Jakub Ráliš

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Především na moderní fungování muzea, na rozšíření depozitářů či budování nových expozic se hodlá zaměřit ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci (VMO) Jakub Ráliš. V čele vystřídal dlouholetého ředitele Břetislava Holáska.

Článek

Jakub Ráliš, který uspěl ve výběrovém řízení, byl dosud ředitelem uměleckého centra Academia film Olomouc.

„Olomoucké muzeum je velká tradiční instituce, a proto si musí brát dobré příklady z obdobných institucí u nás i v zahraničí. Nemá být ani lunaparkem, ani uzavřeným archivem. Za vzor si tak budeme brát například vývoj v Národním muzeu v posledních pěti letech a přístup jeho týmu k muzejní pedagogice a komunikaci s veřejností, odborným činnostem, ale i k budování nových expozic,“ řekl Ráliš.

Jedním z jeho hlavních cílů ve funkci bude vyřešení problému nedostatku nebo havarijního stavu depozitářů. „Nesmíme zapomínat, že olomoucké muzeum je co do počtu sbírkových předmětů druhé největší po Národním muzeu a tyto sbírky si zaslouží důstojné a bezpečné prostředí pro jejich uchování budoucím generacím,“ podotkl Jakub Ráliš.

Zásadní změnou v přitažlivosti VMO podle něj bude rekonstrukce či obnova vnitřních prostor hlavní budovy muzea, která bude odpovídat potřebám a standardům muzejní činnosti v 21. století. „Dále budeme usilovat například o vybudování nové expozice historie v hlavní budově, dokončení rekonstrukce zámku v Čechách pod Kosířem nebo o rozjezd mezioborového projektu se zaměřením na unikátní oblast Libavska,“ doplnil Ráliš.

Jako ředitel chce v příštích letech klást důraz především na kvalitu, posílit hodlá přednáškové aktivity pro co nejširší publikum, spolupráci s Univerzitou Palackého a také programy pro školní skupiny.

Ráliš nastoupil do funkce ředitele v době, kdy detektivové z NCOZ vyšetřují v muzeu podezření na korupční jednání a manipulaci s veřejnými zakázkami dotovanými z prostředků Evropské unie; dosud obvinili jednoho člověka z pasivního úplatkářství a z praní špinavých peněz.

Právě napjatá atmosféra byla důvodem rychlejšího odchodu bývalého ředitele Holáska - původně chtěl skončit ve funkci až na konci ledna. Podle Ráliše se atmosféra v muzeu již uklidnila. „Projekty spojené s vyšetřováním nyní procházejí podrobnou kontrolou ze strany kraje. Po mém nástupu pak bude v rámci VMO audit projektů a financování aktivit s cílem zpřehlednit a celkově dále uklidnit situaci,“ podotkl k tomu nový ředitel. Chystá také personální obměnu projektových týmů se zapojením zkušených projektových manažerů z veřejnoprávního sektoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované