Hlavní obsah

V centru Olomouce startuje v sobotu půlmaraton, přinese dopravní omezení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Celkem 5000 běžců se v sobotu pustí na trať půlmaratonu ulicemi Olomouce. Kromě sportovců celkem 38 národností, kteří si troufnou na hlavní trať, se k závodu připojí také 2500 malých i velkých běžců při rodinném běhu.

Článek

Mattoni 1/2 Maraton Olomouc startuje v 19:00 z Horního náměstí. Na stejném místě začne o dvě hodiny dříve také rodinný běh s trasou o délce 3,5 kilometru. Ve startovním poli se objeví běžci ze 38 zemí. „Nejvíce zahraničních běžců přijede ze Slovenska, Polska, Spojených států, Velké Británie a Francie. Celkem 65,5 procenta běžců jsou muži, 34,5 procenta tvoří ženy,“ uvedli organizátoři závodu. Nejvíce jsou mezi běžci zastoupeni administrativní pracovníci, manažeři, studenti, učitelé či lektoři.

Sportem bude po celý pátek i sobotu žít i Výstaviště Flora. Na doprovázejícím veletrhu Moravia Sport Expo se představí na 25 vystavovatelů. „Budou se zde prezentovat sportovní oddíly jako je sokol, házená, volejbal či fotbal, ale i ne zcela běžné sporty,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková. Kromě řady aktivit se na veletrhu budou moci lidé vybavit na celou běžeckou sezonu a vyzkoušet si budou moci i samotné sportovní disciplíny.

Olomoucký půlmaraton však přinese do města i řadu dopravních omezení. Obyvatelé i návštěvníci města musejí v sobotu počítat se zákazem zastavení na trase závodu, která vede centrem, ale i po okraji města. S úplnou uzavírkou musejí lidé počítat určitou dobu na třídě 17. listopadu, 8. května, v Aksamitově ulici, Dobrovského, na Dolní Hejčínské, Dolním náměstí, v ulici Dr. Milady Horákové, v Havlíčkově ulici či Heydukově. Uzavírka bude platit také pro Horní náměstí, v ulicích Hynaisova, Jablonského, Jiřího z Poděbrad, Kaštanova, Kateřinská, Krapkova, Ladova i Lazecká.

S uzavírkou musejí lidé počítat také na Masarykově třídě, v Michalském stromořadí, v ulicích Na Střelnici, Palackého, Pasteurova, Reigrova, Sokolovská, Studentská a Tomkova. Uzavřena bude ve večerních hodinách také Pottingova ulice, třída Kosmonautů, třída Svobody, ulice U Reálky, Zámečnická a také Žižkovo náměstí. Přesný čas uzavírek je na stránkách závodu.

Omezení se dotkne i MHD. Do zhruba 18:20 bude zachován provoz všech stávajících linek MHD ve svých trasách a podle platných jízdních řádů. „Poté dojde na vybraných linkách k předčasnému ukončení provozu nebo ke změně trasy. Zároveň budou zavedeny další linky náhradní dopravy,“ uvedli zástupci města. Informace o změnách v provozu budou rovněž vyvěšeny na zastávkách MHD nebo na stránkách www.dpmo.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované