Hlavní obsah

V Přerově dnes začala platit vyhláška zakazující žebrání na území města

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Žebrání je zapovězeno na území městské památkové zóny a jejího ochranného pásma, u autobusového a vlakového nádraží a také v okruhu sto metrů od obchodních domů, středisek, obchodů, škol a školských zařízení.

Článek

Vyhlášku schválili zastupitelé na začátku září, v platnost vešla dnes, uvedlo město na svých stránkách. Podle primátora Petra Vrány (ANO) je tato obecně závazná vyhláška jedním z milníků, jak zajistit před frekventovanými místy pořádek. Její dodržování budou kontrolovat strážníci a policisté.

„V Přerově je spousta jedinců, kteří obléhají nákupní centra, chtějí po lidech peníze a popíjejí alkohol. Jedním z nástrojů, jak zamezit přítomnosti lidí, kteří našim občanům znepříjemňují chození do obchodu, je vyhláška zakazující žebrání. Opatření nemůže být plošné, ale jen v určitém rozsahu, tedy tam, kde to narušuje veřejný pořádek,“ uvedl na zastupitelstvu primátor. Podotkl, že město chce zajistit pořádek především před nákupními centry, u nádraží, ale i na prostranství u škol. Někteří ze zastupitelů chtěli místa rozšířit o parky a hřiště, město se otázce rozšíření lokalit bude věnovat na prosincovém zasedání zastupitelstva po konzultaci s Ministerstvem vnitra.

Podle zkušeností strážníků jsou nejčastějšími oběťmi žebrání děti a starší lidé. Šéf strážníků Omar Teriaki poukázal na to, že pro tyto lidi není žebrání zdrojem obživy, ale důvodem k nákupu alkoholu. Například v okolí obchodu Albert u nádraží bylo podle něj za první tři měsíce roku zaznamenáno 33 stížností na obtěžování zákazníků opilými bezdomovci. „Kvůli obtěžujícím bezdomovcům jsme hovořili i s manažery všech přerovských nákupních center, kteří nám potvrdili, že žebrajících je v poslední době více a odrazují jim zákazníky. Někteří vedoucí marketů dokonce zvažují, že nebudou prodávat levný alkohol, kvůli kterému se potížisté v obchodě srocují,“ doplnil primátor.

Žebráním se podle právničky města Jany Hrubé rozumí hlasové projevy, posunky a celkové chování osob, ze kterého se lze důvodně domnívat, že směřuje k získání osobního daru, a to pasivní nebo aktivní formou. Zákaz žebrání se nemá vztahovat na studenty, kteří mají poslední zvonění, z vyhlášky je vyjmuto i vybírání milodarů členy řeholních řádů a vybírání peněz při veřejné sbírce nebo v souvislosti s pouliční uměleckou produkcí.

Situaci na problematických místech řeší město i za pomoci takzvané suché vyhlášky, která vytyčuje zóny, kde je zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Vyhláška v Přerově platí od listopadu 2011 a pokrývá už téměř celé město.

Reklama

Doporučované