Hlavní obsah

V Rudolfově aleji v Olomouci se chystá štafeta na vozíku. Propojí dva světy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Rudolfově aleji ve Smetanových sadech v Olomouci se příští týden v pátek uskuteční dvanáctihodinový maraton ve štafetě na invalidním vozíku.

Článek

Účastníci přitom budou muset zdolat trasu o délce 250 metrů. Do akce, jejímž smyslem je propojit svět zdravých a handicapovaných, se každoročně zapojuje několik set lidí všech generací. Štafeta se uskuteční od 10:00 do 22:00, doprovázet ji bude hudební program, řekl ČTK za pořádající Spolek Trend vozíčkářů Olomouc Milan Papežík.

Kultovní akce zdejších vozíčkářů se po dvouleté pauze opět odehraje v předvečer olomouckého půlmaratonu, symbolicky tak podle pořadatelů propojí na jedné trati svět handicapovaných se světem zdravých lidí. „Cílem Olomoucké štafety na vozíku je, přiblížit široké veřejnosti problematiku osob s tělesným handicapem. Každý, kdo absolvuje naši trať, si může vyzkoušet, jaký je pohled na svět z mechanického vozíku a jaká námaha a obtíže jsou s jízdou spojeny. Jedna trať, dva světy…, to je letošní velice výstižný slogan naší akce,“ uvedl ředitel Spolku Tomáš Zrnka.

Do štafety se každoročně zapojují lidé napříč generacemi i školní třídy, zaměstnanci a firmy. Letos pořadatelé cílí také na firemní kolektivy. „Na startu nás také navštíví řada známých osobností z regionu. Loni byl jednoznačným rekordmanem šéfkuchař Roman Paulus, který projel trať v absolutně nejkratším čase a prohlásil, že je celý život zvyklý pracovat v kuchyni rukama, a proto je má silné,“ podotkl Papežík.

Během dvanáctihodinového programu nabídnou pořadatelé řadu workshopů. Veřejnost si mimo jízdy na vozíku bude moci vyzkoušet i jiné sporty pro handicapované, jako jsou například sledge hokej nebo boccia. Připraven bude také slackline workshop s instruktorem a ballance boardy.

Štafetu vozíčkářů kromě sportovní části doprovodí také kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na žonglérskou show Cirkusu Levitare a celou akci doprovodí pět koncertů v podání kapel Isbina a Minami, vítěze hudební soutěže Zbyńka Drdy a zpěváka Richarda Pachmana. Hudební program završí kapela Stracené Ráj, doplnil Papežík. Akce se uskuteční za každého počasí. Více informací je na stránkách Spolku Trend vozíčkářů Olomouc.

Smyslem štafety, která se v Olomouci koná od roku 2013, je veřejnosti ukázat, že lidé se zdravotním handicapem to při pohybu po městě často nemají jednoduché. Forma štafety byla podle organizátorů zvolena záměrně jako symbol tvorby řetězce, jehož články jsou lidé bez zdravotních omezení i lidé s handicapem. Štafeta byla až do roku 2016 čtyřiadvacetihodinová. Tehdy se akce účastnilo rekordních 736 lidí. Poslední tři roky se koná ve zkráceném dvanáctihodinovém režimu.

Reklama

Doporučované