Hlavní obsah

Vesnicí roku v Olomouckém kraji jsou Slatinice na Olomoucku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Titul Vesnice roku letos v Olomouckém kraji získaly Slatinice na Olomoucku. Druhou pozici obsadila Písečná na Jesenicku a třetí jsou Němčice nad Hanou na Prostějovsku.

Článek

Vítězné Slatinice postupují do celostátního kola. Výsledky krajského kola soutěže byly dnes vyhlášeny v Olomouci. Soutěž se uskutečnila po dvou vynechaných ročnících. V Olomouckém kraji se jí letos zúčastnilo 18 obcí, měst a městysů. V celé zemi se do základního kola soutěže přihlásilo 175 obcí.

Starosta Slatinic Ondřej Mikmek (KDU-ČSL) novinářům řekl, že obec za vítězství vděčí svým aktivním obyvatelům a bohatému spolkovému životu, na který se nabalují různé investice. „Máme více jak 12 spolků a organizací, které vlastně kompletně vytváří život v obci. A když je spolek aktivní, tak my mu pomůžeme, aby se jeho areál zveleboval a zlepšoval,“ uvedl Mikmek. Odměnu 200 000 korun chce obec použít na financování oslav prvenství.

V roce 2019 titul Vesnice roku v Olomouckém kraji získal Bělotín na Přerovsku. Na druhém místě skončily Svésedlice a třetí byly Partutovice na Přerovsku. Do soutěže Vesnice roku se mohou přihlásit obce vesnického charakteru včetně těch se statusem města a městyse, které mají maximálně 7500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Letos se koná 26. ročník.

Reklama

Doporučované