Hlavní obsah

Jihočeskou vesnicí roku se staly Albrechtice nad Vltavou na Písecku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vesnicí roku v Jihočeském kraji se letos staly Albrechtice nad Vltavou na Písecku. Postupují tím do celostátního finále.

Článek

Na druhém místě v Jihočeském kraji skončil Mačkov na Strakonicku, třetí byla obec Cehnice na Strakonicku. Výsledky soutěže dnes oznámili zástupci vedení komise a Jihočeského kraje. Kraj ocení vítězné obce půl milionem korun, zvykem bývá, že vítězná obec dostává 200 000 korun, řekl krajský radní Pavel Hroch (Jihočeši 2012). O titul v kraji soutěžilo 15 obcí.

„Zaslouží si (cenu) za zásadní investiční projekty v obci a místních částech, za environmentální výchovu mládeže a občanů ve spolupráci se základní školou, za bohatý společenský a kulturní život. Za podporu dvaceti spolků, ta spolková činnost je veliká. Za rozvíjení a udržování venkovské pospolitosti, za péči o venkovské, historické a sakrální stavby, například za unikátní kapličkový hřbitov, za podporu místních podnikatelů,“ uvedl z hodnocení komise Hroch.

Obec se zhruba 960 obyvateli je v kraji známá vedle jiného právě hřbitovem, kde je 108 kapliček s lidovými malbami a veršovanými náhrobními nápisy. Místostarostka Hana Krippnerová (SNK: Pro náš venkov) dnes ČTK řekla, že na vítězství nepomýšlela. „Je určitě významné tím, že jsme se do soutěže přihlašovali už pět let. Jako každá vesnice jsme chtěli vyhrát a jsem ráda, že zrovna naše vesnice bude reprezentovat i Jihočeský kraj. Jsem ráda i kvůli našim občanům; ne jen že my s panem starostou něco děláme, ale oni nám tady vytváří kulturní a společenské zázemí,“ řekla místostarostka. V srpnu 2020 obec podpořila i festival Folková Dálava, určený na podporu kultury po první vlně pandemie. V roce 2019, kdy se soutěž pořádala naposledy, skončily Albrechtice nad Vltavou v kraji na druhém místě.

Další ocenění letos získaly Doudleby na Českobudějovicku, Mažice na Táborsku, Drahonice nebo Čepřovice na Strakonicku. O cenách rozhodovala desetičlenná komise, jíž předsedala starostka obce Svatý Jan nad Malší Růžena Balláková (SNK Svatý Jan nad Malší).

Po dvouleté přestávce zaviněné pandemií koronaviru se letos v ČR přihlásilo do soutěže 175 obcí. Republikového vítěze vyhlásí pořadatelé 17. září v Luhačovicích. Nejvíc obcí, dvacet, se letos přihlásilo v Jihomoravském kraji. Největší přihlášenou obcí je Stráž pod Ralskem z Libereckého kraje se 4057 obyvateli. Nejmenší je Suchá Lhota z Pardubického kraje s 86 obyvateli. Organizátoři to uvedli na webu.

Reklama

Doporučované