Hlavní obsah

Chrudim pokračuje v přípravě separačního dvora v průmyslové zóně Západ

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Chrudim pokračuje v přípravě výstavby separačního dvora v průmyslové zóně Západ. Město si nechalo zpracovat dokumentaci vlivu záměru na životní prostředí (EIA), a to ve dvou variantách, s halovou kompostárnou a bez ní.

Článek

Právě kompostárna byla jednou z příčin odporu obyvatel blízké místní části Markovice proti projektu. O konečné variantě rozhodne vedení města poté, co krajský úřad vydá posudek na záměr.

„Osobně bych se přikláněl k tomu vybudovat separační dvůr bez kompostárny. Zkušenosti z jiných měst ukazují, že tak malá kompostárna nevychází provozně a ekonomicky dobře, je tak problém s udržením kvality kompostu,“ uvedl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Podle něj je možné zatím pro likvidaci odpadu ze zahrad a kuchyní využívat kompostátnu Pardubic v Dražkovicích jako dosud, případně odpad v budoucnu vozit do některé bioplynové stanice v okolí.

Vyloučena není ani výstavba vlastní kompostárny v jiném místě, případně s dalšími partnery. „Potřebujeme v první řadě třídicí linku na plasty a papír a překladiště s lisovnou odpadů. Současný sběrný dvůr je malý, přeplněný a nedostatečný,“ dodal Nunvář.

Plán separačního dvora před časem vzbudil odpor části obyvatel Markovic i některých firem z průmyslové zóny. Obávali se zvýšeného hluku, zápachu z kompostárny, prašnosti a zvýšení dopravní zátěže. Poukazovali také na možné snížení hodnoty jejich nemovitostí. Pokud by město z projektu kompostárnu vypustilo, mohlo by uvolněnou plochu prodat dalšímu investorovi.

Reklama

Doporučované