Hlavní obsah

Chrudim zdražuje od ledna jízdné v MHD

Ilustrační foto.

Reklama

Město Chrudim zdražuje od ledna jízdné v městské hromadné dopravě. U jednorázových jízdenek se cena zvýší o dvě koruny. Je to kvůli zvyšující se inflaci, zároveň ubývají cestující, a jsou tak menší tržby.

Článek

„Z tohoto bodu jsem nadšen nebyl, ale respektuji názor místostarosty Pavla Štěpánka (Piráti), který má v gesci dopravu. Zdražujeme kvůli inflaci a také klesají přepravní výkony,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Za jízdenku hrazenou čipovou kartou zaplatí cestující nově deset korun, teď stojí osm korun. Při platbě u řidiče lidé dají za jednu jízdu deset korun, od nového roku budou platit o dvě koruny víc. A například jízdenka na 90 dní bude stát 580 korun místo současných 473 korun.

Město muselo zohlednit, že stále méně lidí jezdí městskou dopravou. Za rok 2019 byly tržby 3,08 milionu korun, rok poté 1,83 milionu korun. Letos bez započtení prosince jsou zatím tržby 1,743 milionu korun.

„Je méně cestujících, je to určitě dáno covidem. Loni se také dva měsíce nevybíralo jízdné. Uvidíme, co přinesou další roky,“ dodal Pilný.

Vozy chrudimské MHD letos najely 238.290 kilometrů. Městskou dopravu v Chrudimi zajišťuje společnost Arriva autobusy.

Reklama

Doporučované