Hlavní obsah

Chvaletice opravují bývalou obecní školu, chtějí v ní mít hornické muzeum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukce bývalé Masarykovy obecní školy ve Chvaleticích na Pardubicku potrvá ještě několik let. Město postupuje pozvolna, protože památkově chráněnou stavbu opravuje z drobnějších dotací. Chce v ní zřídit hornické muzeum.

Článek

Kolem 27 milionů korun, které by modernizace stála, město najednou nemá. „Pokračujeme repasemi oken. Zachováváme původní. V místě, kde jsou zazděné, děláme repliky, aby objekt vypadal jako dřív,“ řekla starostka Zdeňka Marková (Čas na změnu). Opravené jsou podle ní střecha a klempířské prvky. Budova bývalé školy je kulturní památkou od roku 2009. V objektu by po opravách mělo být interaktivní centrum historie a současnosti těžby nerostných surovin v regionu.

Na opravě se pracuje už několik let, město dostává dotace od ministerstva kultury a Pardubického kraje. Radnice zatím obdržela zhruba tři miliony korun. Letos má město šanci na evropské peníze, pokud se otevřou dotační výzvy na zřizování muzea. „Měly by se otevírat. Budeme doufat, jinak je to pro nás běh na dlouhou trať,“ uvedla Marková.

Budova je z roku 1930, byla postavená podle návrhu architekta Karla Řepy, který její vzhled koncipoval jako vilu. Byla v ní malotřídka. Stavba má prvky, které jsou pro architektův rukopis typické, půloválné schodiště, betonový kazetový strop a kombinaci cihelného zdiva s nebarevnými cementovými omítkami.

Jako škola objekt v lokalitě zvané Hornická Čtvrť fungoval do roku 1961. Do začátku 50. let minulého století tam byla asi stovka usedlostí. V místě se ale začala těžit manganová ruda, stát proto domy postupně vyvlastnil a boural. Rozšíření těžby, které mělo vést také k demolici školy, se nakonec neuskutečnilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované