Hlavní obsah

Dobový polní tábor v Pardubicích připomněl 80 let od atentátu na Heydricha

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stovky lidí si prohlédly u Památníku Zámeček v Pardubicích dobový polní tábor československé armády ve Velké Británii z období let 1940 až 1945. Akce je součástí připomínky atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Článek

K vidění byly polní kuchyně, ambulance, zbraně a vysílačky, a také kontejnery s materiálem, které byly shazované výsadkářům na externích padácích nebo přímo s nimi nad jejich hlavou. „Jejich obsah závisel na zaměření skupiny. Pokud bylo sabotážní, byl v nich destrukční materiál, tedy výbušniny a nástrahy. U zpravodajského zaměření měli v zásobnících radiosoupravu a náhradí díly,“ řekl prezident pořádajícího klubu Rota Nazdar Vilém Fencl. Vystavena byla i funkční replika radiosoupravy Libuše.

Kontejnery používané v Británii byly několika typů. Válcový složený ze segmentů připomínající spojené plechovky se většinou používal pro destrukční materiály. Jeho tvar byl zvolen tak, aby se vešly do shazovacího otvoru v podlaze letadla. Shazovaly se na externím padáku, někdy se však ztratily a našli je nacisté. Jiný typ byl podobný kufru nebo balíku s maskovacím textilním obalem vystlaným deskami z vulkanizované mořské trávy.

Návštěvníci se zajímali také o padělané legitimace používané výsadkáři za války. „Na začátku výsadků se počítalo s tím, že parašutisté se normálně zapojí do života, najdou si práci a budou mít krycí identitu. Potřebovali průkaz, potravinové lístky, pracovní knížku a také peníze. Pak se ale zjistilo, že je to nereálné, protože nedokázali reagovat na změny průkazů, Protektorátní vláda a německý aparát měnil systém razítek a při kontrolách se přišlo na to, že průkaz je falešný,“ řekl Fencl. Pozdější skupiny už proto podle něj pracovaly v plné ilegalitě.

K vidění bylo i dobové používané oblečení, ochranné oděvy, padáky, zbraně a munice, buzoly a kompasy. Parašutisté seskakovali v civilu, přes který měli ochranný oděv včetně návleků na boty, aby nebyli špinaví a nápadní.

Akce je součástí připomínek 80. výročí od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Dnes si lidé mohli také prohlédnout nedalekou Larischovu vilu, kde Němci české vlastence a obyvatele Ležáků vyslýchali a následně je nedaleko na cvičné střelnici v místě dnešního památníku zabili.

Reklama

Doporučované