Hlavní obsah

K zápisu do prvních tříd v Pardubicích přijde asi tisícovka dětí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice očekává, že k zápisu do prvních tříd přijde tisícovka dětí. V 18 základních školách se uskuteční 20. a 21. dubna. Největší poptávku v prvním kole zápisů magistrát tradičně očekává na Dukle, Višňovce, ve Svítkově.

Článek

Dva roky se zápisy za osobní přítomnosti dětí a rodičů kvůli koronavirové pandemii nekonaly. Letos budou od 13:00 do 18:00. Žádost o přijetí či odklad si mohou už tradičně rodiče připravit předem v aplikaci zapisyzs.pardubice.eu. Přístupná je ode dneška. Vyplněnou žádost pak musí rodiče vytisknout a přinést do vybrané školy.

„Ubezpečuji a garantuji rodičům pardubických dětí, které v Pardubicích trvale a skutečně bydlí, že v dubnu je pro jejich děti nachystán v rámci spádových obvodů potřebný počet míst, tedy přibližně 1100 míst,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Děti ukrajinských uprchlíků půjdou k zápisu později, termín je 15. června. „To znamená v době, když již budou mít ředitelé rozhodnuto o přijetí dětí z prvního kola. To v praxi znamená, že toto druhé kolo nebude mít vliv na kapacity pro pardubické děti,“ řekl Rychtecký.

Město má navíc pro ukrajinské děti připraveno 220 míst v adaptačních skupinách v základních uměleckých školách a domech dětí a mládeže, kde je dopoledne volná kapacita. Radnice také oslovila Univerzitu Pardubice a soukromé školy a prověřuje další nebytové prostory města pro případné další kapacity pro ukrajinské děti.

Rodiče v přihlášce také musí doložit místo skutečného pobytu. Přednostně se na školy mají dostat děti, které ve školském obvodu bydlí. Obce, z kterých děti dojíždějí do pardubických škol, městu na školní provoz doplácejí.

„V případě mimopardubických doloží rodiče na ZŠ Štefánikova, ZŠ Erno Košťála a ZŠ Družstevní skutečné bydliště v obci, která uzavřela dohodu o společném školském obvodu včetně finančního příspěvku na žáky,“ řekl Rychtecký. K dohodám města s 12 obcemi nově přibyly smlouvy s obcemi Dřenice a Starý Mateřov.

Reklama

Doporučované