Hlavní obsah

Město Pardubice má v režimu startovacího bydlení 220 bytů

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice dalo od roku 2016 do startovacího bydlení 220 městských bytů. Za zvýhodněné nájemné tam mohou lidé bydlet čtyři roky.

Článek

Nájemné město zdražovalo poprvé loni, pořád je ale proti komerčnímu výhodnější. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice/ČSSD).

„Cílem startovacích bytů je udržet ve městě ekonomicky aktivní perspektivní mladé lidi a začínající rodiny včetně jejich přínosů do příjmů města z daní,“ řekl Rychtecký. Další startovací byty podle něj ještě přibudou.

Město teď schválilo vybraným zájemcům smlouvy na dalších 19 bytů. Ceny nájmů zůstanou stejné jako dosud. Nájemníci platí 80 korun za metr čtvereční po dobu tří let, čtvrtý rok se zvyšuje platba na 100 korun za metr čtvereční. Před zdražením stálo nájemné nejdřív 50 korun a pak 80 korun za metr čtvereční.

„Rozdíl na nájemném v městském startovacím bytě a komerčním bytě, který má 60 metrů čtverečních, je velký. Reálná úspora proti komerčnímu nájmu je 100 000 korun. To je dost peněz,“ řekl Rychtecký.

I letos radnice zaznamenala víc žadatelů, než je nabízených bytů. Hlásit se mohou jednotlivci či páry do 30 let věku. „Na 19 bytů podalo žádost 120 žadatelů. Doposud jsme již pomohli 200 startovacími byty mladým pracujícím lidem, kteří by si nemohli dovolit hypotéku nebo komerční nájmy, které se v průměru pohybují okolo 220 korun za metr čtvereční. Současná inflace snahu o první samostatné bydlení ještě ztěžuje,“ řekl Rychtecký.

Radnice se snaží každý rok připravit 25 bytů. Zbývajících šest startovacích bytů slosuje příští týden. Noví nájemníci se budou stěhovat především do malometrážních bytů o velikosti 1+kk, v nabídce však byly také dva byty o velikosti 3+kk. Byty jsou v ulicích Bělehradská, Mladých, Gagarinova, Okrajová, Železničního pluku nebo Sokolovská. „Výnosy z nájmů investujeme zpět do bytového fondu,“ dodal Rychtecký.

Reklama

Doporučované