Hlavní obsah

Nejméně do konce září bude uzavřená Tmavá fortna v Chrudimi zvaná Myší díra

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Průchod narušila trhlina v městském opevnění, která se objevila po nedávných deštích. Ty byly nejspíše příčinou vzniklé situace, uvedl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

Článek

„Potvrdly se původní odhady, že na vině je voda. Po průzkumu sklepů v okolí Myší díry byla zjištěna vysoká hladina vody, některé byly i zaplavené. To bylo zřejmě důvodem toho, že popraskala hradební zeď. Po odčerpání se ukázalo, že dokonce byly spadlé stropy a někde i klenby, což způsobilo, že voda nemohla odtékat,“ řekl Nunvář.

Objednaný odborník nyní zjišťuje, zda nebyla narušena statika a nebude nutné sklepy zpevnit. Peníze na technické opatření na opravu hradební zdi by mělo zřejmě schvalovat zastupitelstvo, které bude jednat 19. září.

„Nejdříve se musí odstranit příčina a potom se stanoví samotná oprava. Konkrétní termín otevření Myší díry pro veřejnost zatím nevíme,“ uvedl Nunvář.

Tmavá fortna zvaná místními obyvateli Myší díra je úzký průchod pro pěší v městských hradbách. Úzká chodba dlouhá 27,5 m se nachází ve Štěpánkově ulici v podloubí a lze jí projít ze středu města na svah pod hradbami a do Soukenické ulice. Její existence je poprvé zmiňována v roce 1439. Původně jí mohl projít jen jeden člověk. Svoji dnešní podobu získala v roce 1841, kdy byla rozšířena a bíle omítnuta.

Tmavá fortna je jedním z původních vstupů do středověké Chrudimi. Hlavní městské brány byly v Široké a Břetislavově ulici, do dnešních dob se nezachovaly. Kromě Myší díry zůstala ještě Pardubická fortna ve Fortenské ulici.

Reklama

Doporučované