Hlavní obsah

Pardubice připravují modernizaci hvězdárny, která letos slaví 30 let

Foto: Mapy.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice připravuje modernizaci hvězdárny. Do konce roku by mohl být hotový projekt, na který naváže samotná rekonstrukce a obměna technologického vybavení.

Článek

Hvězdárna letos slaví 30 let existence. Před 110 lety navíc v Pardubicích vznikla první lidová hvězdárna v českých zemích.

„Uvolnili jsme 450 000 korun na projekt a připravujeme výběrové řízení. Měla by se provést kompletní rekonstrukce kopule. Bude to řádově několik milionů korun, jen dalekohled bude asi za pět milionů korun,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

„Po 30 letech hvězdárna potřebuje vyměnit celou kopuli a ideálně i přístrojové vybavení, dalekohled je z roku 2005 a moderní technologie od té doby pokročily,“ upozornil vedoucí hvězdárny Petr Komárek.

„Kopule by nabídla větší komfort pro návštěvníky i obsluhu a přístrojové vybavení. Kopule je teď ocelová, jsou tam velké výkyvy teplot. Nová kopule by byla izolovaná. Samozřejmě dnešní dalekohledy jsou o poznání dál,“ řekl Komárek.

Hvězdárna k výročí připravila výstavu o momentech její historie, do konce roku je k vidění na observatoři. „Pokud návštěvníci v těchto dnech zavítají do hvězdárny, na noční obloze uvidí Měsíc, Orion nebo souhvězdí Býka. Po jarní rovnodennosti budou pozorovatelná souhvězdí Lev, Panna a Váhy a podobně,“ řekl Komárek.

Pokud se podaří první etapa oprav, mohla by na ni navázat druhá, tedy modernizace observatoře. Náměstek primátora odhaduje dokončení druhé fáze do pěti let. „Ročně navštíví hvězdárnu a zapojí se do programů 3500 dětí a dospělých. Myslím, že je to obrovské číslo, které si zaslouží pozornost,“ řekl Rychtecký.

Hvězdárna nese jméno barona Artura Krause, který byl všestranný a věnoval se mnoha oborům, aviatice, sportu i astronomii. Před 110 lety založil v Pardubicích první lidovou hvězdárnu v českých zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované