Hlavní obsah

Pardubický kraj chce v květnu vyhlásit další kolo dotací na výměnu kotlů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj chce v květnu vyhlásit další kolo dotací na výměnu neekologických kotlů za nové zdroje tepla. Vyčlenil pro tyto účely 88,5 milionu korun, při vyšším zájmu může být suma zvýšena.

Článek

Připravovaná výzva je oproti těm předchozím specifická v tom, že není určena plošně všem žadatelům, ale pouze těm, kteří spadají do nízkopříjmové kategorie.

Pro získání dotace musí platit, že průměrný čistý roční příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170.900 korun, což znamená 14.242 korun na osobu a měsíc. „Žadatelem může být vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti, v níž dochází k výměně kotle, který zároveň v rodinném domě, bytu nebo trvale obývané stavbě pro rodinnou rekreaci trvale bydlí,“ uvedl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr (ODS). Výše podpory pro jednoho žadatele je nastavena až na 95 procent způsobilých výdajů, zároveň však bude omezena maximálním limitem podle typu nového zdroje tepla. U plynového kondenzačního kotle je maximální limit 100.000 korun, u kotle na biomasu a tepelného čerpadla 130.000 korun.

Zájemci o dotaci, kteří patří mezi oprávněné žadatele, mohou provést předběžnou registraci na webové stránce kotlíkových dotací www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace. Všichni zaregistrovaní dostanou v okamžiku vyhlášení výzvy upozornění.

Dotace na výměnu kotlů se v Pardubickém kraji poskytují od roku 2016. Dosud hejtmanství tímto způsobem rozdělilo téměř 630 milionů korun více než 5800 žadatelům. Pardubický kraj zavedl v roce 2017 elektronické podávání žádostí o dotace. Předtím byly přijímány jen v papírové podobě, a na úřadě tak vznikaly dlouhé fronty. „Stejně jako v předchozích případech se i v tomto kole budou žádosti podávat elektronicky přes webovou aplikaci s následným doložením listinné verze žádosti na adresu krajského úřadu. Žadatelé budou mít navíc k dispozici podrobný návod na vyplnění a podání žádosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Šanci získat dotaci na nový kotel mají také další žadatelé, kteří nespadají mezi nízkopříjmové. Pro ně je k dispozici program Nová zelená úsporám, poskytovatelem dotace je Státní fond životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované