Hlavní obsah

Plavecký areál v Pardubicích našel energetické úspory, služby neomezí

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plaveckému areálu v Pardubicích se podařilo nastavit úsporná opatření, která budou dostatečná a která neomezí chod centra. Nebude tak muset například snižovat teplotu vody a vzduchu.

Článek

Kvůli vysokým cenám energií to byla jedna z variant, jak zachovat provoz. ČTK to řekl ředitel akvacentra Jiří Vysoudil.

„Ptají se paní ředitelky, paní učitelky, když sem chodí na povinnou plaveckou výuku, jestli se tady bude udržovat teplota, jakou tu teď máme. Pokud to bude jenom trochu možné, nechceme teplotu snižovat,“ řekl Vysoudil.

V padesátimetrovém a pětadvacetimetrovém bazénu je teplota vody 27 stupňů, teplota vzduchu 29 stupňů. V akvazóně je ještě tepleji, například ve vířivce je voda ohřátá asi na 33 stupňů Celsia.

Centrum ročně vydá za energie jednotky milionů korun, úspory se podle Vysoudila ještě daly najít. Přes den, když není hodně zataženo, ve velkém bazénu nesvítí světla. Některá osvětlení už jsou vyměněná za LED svítidla, která spotřebovávají méně elektřiny.

„Udělali jsme asi pětadvacet opatření. Podařilo se nám ušetřit kolem dvou až tří milionů korun. Optimalizovali jsme chod čerpadel, filtrů, bazénových zařízení, svícení,“ řekl Vysoudil.

Pardubický plavecký areál zdražoval vstupné od září o pět až deset procent. Návštěvnost se nesnížila, je naopak lepší, opět se vrátila do čísel před covidovou pandemií. V příštím roce vstupné stoupne pravděpodobně o výši inflace, řekl Vysoudil.

Energie budou stát příští rok stejně jako letos, státní podpora, tedy zastropování cen akvacentru pomohlo, dodal Vysoudil. „Měli jsme tři scénáře, že omezíme služby pro návštěvníky, zásadně zdražíme o 30 a více procent. Poslední katastrofický scénář by byl zavřít akvacentrum. Vypadá to, že nebudeme muset ani k jednomu opatření sáhnout,“ řekl Vysoudil.

Reklama

Doporučované