Hlavní obsah

Podnikatelský inkubátor v Pardubicích opraví městský dům a přestěhuje se tam

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Podnikatelský inkubátor P-PINK opraví městský dům v ulici Jana Palacha v Pardubicích, poté se do něj přestěhuje. Náklady by měly být odhadem 30 milionů korun.

Článek

„Má dotace od státu i města. Zatím působí v pronajatých prostorách, které nejsou moc velké. Projekt připravuje od roku 2018,“ řekla ředitelka inkubátoru Petra Srdínková.

Dům č.p. 363 a 372 se mohl začít opravovat dřív, ale podnikatelský inkubátor čekal na dotace od ministerstva průmyslu a obchodu. Neměl 16,5 milionu korun potvrzených písemně, administrativu totiž zdržela koronavirová pandemie. Čekal na oficiální doklad několik měsíců, uvedla předsedkyně správní rady P-PINK Hana Štěpánová.

Proto také opakovaně vyhlašoval výběrové řízení. Stavební firma se nemohla bez potvrzených dotací pustit do práce, a když bylo možné začít stavět, stouply ceny materiálu a vybraná firma už nemohla garantovat vysoutěženou cenu. Druhá firma v pořadí ve výběrovém řízení zakázku následně také odmítla.

Další výběrové řízení inkubátor dokončuje. Cena za opravy domu bude odhadem 30 milionů korun. Konečnou částku bude ale vedení inkubátoru vědět až příští týden. Protože rostou ceny, požádal inkubátor o další dotace město, požaduje čtyři až pět milionů korun, sumu ještě bude upřesňovat. O podpoře rozhodne nejdřív v pondělí městská rada, později lednové zastupitelstvo.

„Pro město je to investice do vlastního majetku, oni tam budou v nájmu, má to smysl, je to chátrající opuštěná budova. Neberu to jako podporu cizího subjektu, ale je to zhodnocení vlastního majetku a dání smyslu jeho využití,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

P-PINK je dceřinou společností Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. Inkubátor začal fungovat v březnu 2018. Pardubice již daly inkubátoru 17 milionů korun, část je na provoz, část pak zaplatí opravu zchátralého domu. Provoz organizace podporuje i hejtmanství.

„Jsme už pod nesmírným tlakem. Peníze, co jsme měli z města, nám už na opravu budovy nestačí, potřebujeme dalších řádově pět milionů korun. Čekáme na rozhodnutí zastupitelstva,“ řekla Štěpánová.

Práce by měly začít v únoru nebo březnu, potrvají zhruba rok. V dubnu 2023 by stavební firma měla předat hotovou zakázku.

Inkubátor podle ředitelky Srdínkové postupně rozšiřuje své aktivity, pomáhá podnikatelům, dělá i programy pro školy. „Podnikání je ta těžší cesta, vysvětlujeme studentům výhody i nevýhody podnikání. Podnikatelům, kteří řeší nějaké problémy, zajistíme mentora, experta, který jim pomůže se posunout dál,“ řekla Srdínková.

V Domě techniky už moc místa není, inkubátor funguje i jako coworkingové centrum. „Nový inkubátor potřebujeme, protože naše činnost se rozšířila. Začínali jsme v malých prostorách, potřebovali bychom větší, doufáme, že to dopadne dobře,“ řekla Štěpánová.

Reklama

Související témata:

Doporučované