Hlavní obsah

Generální inspekce vyšetřuje týrání vězně v Pardubicích

Foto: Profimedia.cz

Inspekce vyšetřuje případ možného týrání za zdmi pardubické věznice (ilustrační snímek).

Reklama

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje několik dozorců z pardubické věznice, kteří údajně týrali jednoho z vězňů. Obviněn zatím nikdo nebyl.

Článek

V Pardubicích začala po stížnosti vězně vyšetřovat dozorce nejprve samotná věznice, poté případ předala inspekci. Podle zdroje deníku MF Dnes, který na případ upozornil, byl vězeň spoutaný 25 hodin, v cele pro výkon kázeňských trestů neměl přes noc ani matraci. Odsouzený je ve třetím stupni invalidity, ale nebyl umístěn do specializovaného oddílu pro trvale pracovně nezařaditelné, tvrdí zdroj deníku.

Věznice potvrdila, že jsou její zaměstnanci vyšetřováni, ředitel Jaromír Brich ale případ nijak blíže nekomentoval. „Ve Věznici Pardubice je na základě výstupů z vlastní kontrolní činnosti v současné době prověřována v jednom případě správnost použití donucovacích prostředků. Věc ještě nebyla uzavřena, není možné tedy podat více informací,“ sdělila MF Dnes mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Markéta Prunerová.

GIBS potvrdila, že se případem zabývá od 29. prosince. „A to na základě oznámení, které jsme obdrželi od pověřeného orgánu Vězeňské služby. V současné době je věc ve fázi prověřování, tedy nebylo proti žádné osobě zahájeno trestní stíhání,“ dodala mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

MF Dnes upozornila, že za rok 2020 stíhala GIBS za různé trestné činy 141 příslušníků bezpečnostních sborů, meziročně o 14 více. Z toho 34 bylo příslušníků a zaměstnanců Vězeňské služby, o rok dříve to bylo 21 dozorců.

Ve Světlé nad Sázavou se podle obžaloby v lednu 2020 sedm dozorců podílelo na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené ženy. Inspekce je stíhá pro zločin mučení a jiné nelidské a kruté zacházení ve formě spolupachatelství. Jsou zproštěni výkonu služby, s obsahem obvinění se neztotožňují. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Reklama

Doporučované