Hlavní obsah

Svitavy pokračují v přípravě modernizace plaveckého bazénu za 150 milionů korun

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Svitavy do konce roku chtějí vyhlásit výběrové řízení na dodavatele stavby, zároveň se na nákladnou investici snaží získat dotace, řekl ČTK starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

Článek

„Je hotová projektová dokumentace. Kromě svých zdrojů hledáme další, a to u Národní sportovní agentury, která vypsala dotační titul Regiony 2022 nebo v Operačním programu ŽIvotní prostředí na snížení energetické náročnosti, kde budou výzvy vypsány v druhé polovině roku,“ uvedl Šimek. U agentury je předpokládaná maximální výše dotace 20 milionů korun.

Město na konci loňského roku dalo projekční kanceláři zadání zateplit celý objekt, vyřešit problém s průvanem, vytvořit velkou vířivku, společnou horkou páru, atrakce pro děti a vyřešit problém s toboganem. Díky úpravám původního projektu by se cena měla snížit na zhruba 150 milionů korun. V loňském výběrovém řízení se náklady vyšplhaly na téměř 250 milionů korun, a soutěž byla proto zrušena.

Podle současných představ by měl být k objektu krytého bazénu přistavěn vstupní vestibul a také prostor u bazénu, kde vznikne odpočinková hala s lehátky nebo s plochou pro diváky při závodech. Uvolní se tím také místo pro velkou vířivku. Vymění se okna, stěny se zateplí. Za budovou zůstane dál volné místo pro možný budoucí rozvoj bazénu a wellness. V interiéru bude nutné vybourat původní šatny a vytvořit nové společné s převlékacími kabinami. Podobně se zrekonstruují sprchy. V bazénové hale stavbaři vymění obklady a izolace a obnoví dětský bazén. Posune se tobogan, čímž se uvolní místo pro další menší dětský bazének.

Plavecký bazén byl otevřen v roce 1994 a doposud nepodstoupil žádnou výraznější inovací. Od roku 2016 se ve Svitavách diskutuje o jeho větší rekonstrukci a přístavbě. Místním obyvatelům chybějí doplňkové prvky, například wellness, správa bazénu by ocenila modernější technologie. Projekt modernizace byl dvakrát těsně před zahájením a dvakrát byl z ekonomických důvodů zastaven. V říjnu 2020 byla do třetice vyhlášena soutěž na dodavatele stavby, přičemž si město vyhradilo právo zrušit zadávací řízení, pokud nejnižší hodnocená nabídková cena přesáhne 170 milionů korun bez DPH. I nejlevnější nabídka ale tento stanovený limit značně převýšila.

Reklama

Doporučované