Hlavní obsah

Svitavy se znovu vrací k projektu rekonstrukce krytého plaveckého bazénu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Svitavy se znovu vrací k projektu rekonstrukce krytého plaveckého bazénu, který vloni zastavily. Důvodem byla vysoká cena, která by značně zatížila rozpočet města na několik budoucích let a ztížila další městské investice.

Článek

Město původní projekt nechalo zrevidovat, aby se náklady snížily. Dalo celý objekt zateplit, projekční kancelář měla za úkol vyřešit problém s průvanem, vytvořit velkou vířivku, společnou horkou páru, atrakce pro děti a vyřešit problém s toboganem. „Pokud bychom chtěli dělat luxusnější architektonickou podobu, tu skořápku, byly by to miliony navíc. Došli jsme ke shodě, že je to věc poměru cena ku výkonu,“ uvedl starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

Díky úpravám původního projektu by se cena měla snížit na zhruba 150 milionů korun. V loňském výběrovém řízení se náklady vyšplhaly na téměř 250 milionů korun a soutěž byla proto zrušena.

Podle současných představ by měl být k objektu krytého bazénu přistavěn vstupní vestibul a také prostor u bazénu, kde vznikne odpočinková hala s lehátky nebo s plochou pro diváky při závodech. Uvolní se tím také místo pro velkou vířivku. Vymění se okna, stěny se zateplí. Za budovou zůstane dál volné místo pro možný budoucí rozvoj bazénu a wellness.

V interiéru bude nutné vybourat původní šatny a vytvořit nové společné s převlékacími kabinami. Podobně se zrekonstruují sprchy. V bazénové hale se vymění obklady a izolace a obnoví se dětský bazén. Posune se tobogan, čímž se uvolní místo pro další menší dětský bazének.

V letošním roce chce radnice dokončit upravenou projektovou dokumentaci a získat stavební povolení. Od listopadu do května roku 2023 by se mělo uskutečnit výběrové řízení na stavební firmu, vlastní přestavba by měla začít v červnu 2023 a skončit v prosinci 2024.

Plavecký bazén byl otevřen v roce 1994 a doposud nepodstoupil žádnou výraznější inovací. Od roku 2016 se ve Svitavách diskutuje o jeho větší rekonstrukci a přístavbě. Místním obyvatelům chybí doplňkové prvky, například wellness, správa bazénu by ocenila modernější technologie. Projekt modernizace byl dvakrát těsně před zahájením a dvakrát byl z ekonomických důvodů zastaven. V říjnu 2020 byla do třetice vyhlášena soutěž na dodavatele stavby, přičemž si město vyhradilo právo zrušit zadávací řízení, pokud nejnižší hodnocená nabídková cena přesáhne 170 milionů korun bez DPH. I nejvýhodnější nabídka ale tento stanovený limit značně převýšila.

Reklama

Související témata:

Doporučované