Hlavní obsah

Svitavy upravují podmínky parkování na hlavním náměstí Míru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Svitavy upravují podmínky parkování na hlavním náměstí Míru. Od 1. ledna se sice zvýší poplatky za hodinu stání, prvních 30 minut ale bude zdarma.

Článek

Lidé si nemusí čas příjezdu nikde označovat, obstarají to kamery na vjezdu na náměstí, řekl dnes novinářům starosta starosta David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

„Věříme, že všichni, kteří dnes přijíždějí na náměstí, aby obsloužili základní potřeby, nakoupili pečivo, maso, vybrali peníze z automatu, jsou schopni v první půlhodině tyto základní služby zvládnout. Navíc systém je nastavený tak, že když na náměstí vjedete za den pětkrát, máte pětkrát půlhodinu zdarma,“ uvedl Šimek.

Nově se také na náměstí bude platit od 8:00 do 17:00, dosud to bylo ráno o hodinu dříve. O víkendech a o svátcích je parkování zcela zdarma. Za první hodinu stání se bude platit místo dosavadních deseti korun dvacet, za každou další hodinu 30 korun. Celodenní stání vyjde na 200 korun, pololetní parkovací známka pro rezidenty bydlící na náměstí 5000 korun a roční 8000 korun.

Parkovné se bude platit v automatech nebo pomocí mobilní aplikace. Parkovací lístek není nutné dávat za okno, vjezdy a odjezdy vozidel registrují podle značek kamery.

„Hlavním cílem je, aby na náměstí nestála auta a neměli jsme z něj celodenní parkoviště, ale aby ti, kteří potřebují zvládnout základní funkce, mohli přijet do centra a pohodlně zaparkovat,“ řekl Šimek. Na náměstí Míru je více než 200 míst na stání. Další vozy mohou parkovat v soukromých vnitroblocích.

Reklama

Doporučované