Hlavní obsah

V Pohádkové zahradě v Pardubicích bude víc stromů, výsadba bude na podzim

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Provozovatelé Pohádkové zahrady v Pardubicích, ve které se starají o opuštěná zvířata, na podzim vysázejí na vycházkové ploše stromy. Rozšíří tam místa, kde se návštěvníci i zvířata mohou v letních horkých dnech ukrýt do stínu.

Článek

Zvířata v létě jsou aktivní ráno a večer, kdy teploty nejsou tak vysoké, přes den pak odpočívají ideálně ve stínu, řekla Vojířová. Zahrada se stará se převážně o hospodářská zvířata, zachráněná z nevhodných podmínek. Je jich asi 200. Zařízení se ale také stalo záchrannou stanicí pro divoká zvířata, lidé tam nosí například zraněné ptáky.

„Spolupracujeme se záchrannou stanicí Žleby a Pasíčka. Lidé z Pardubic a okolí volají nás, nosí nám nalezená divoká zvířata. Zachráněnou sýkorku nemohu dát mezi papoušky, proto stavíme novou voliéru. Lidé nám přes sezonu přinesou tak deset zvířat měsíčně, ideální je, když je po vyléčení pustíme zase do přírody,“ řekla provozovatelka Romana Vojířová.

Bažantnice je skoro hotová, bude v klidné části zahrady pod stromem. Bažanty často srazí auto, mladé jedince pak třeba uloví a poraní pes. „Je to více než pětimetrová voliéra, je vysoká, bažanti potřebují klid, nestresovat se, na strom si mohou vylétnout,“ řekla Vojířová.

Zahrada se snaží být připravená na všechny varianty, mít zázemí pro maximum druhů drobných zvířat. „Snažíme se pomoci rychle. Nová voliéra bude stát 100.000 korun, zaplatíme ji z burzy filantropie. Peníze se snažíme získávat s dotačních projektů. Máme vstupné. Také nám hodně pomáhají dobrovolníci tím, že se starají o zvířata,“ řekla Vojířová.

Hodně zvířat není v Pohádkové zahradě v ohradách, ale chodí volně po areálu. Lidé si mohou pohladit či nakrmit koně, oslíka, kozy a nebo prase Olivu. Ve voliérách jsou například handicapovaní papoušci nebo osiřelé chůvičky, kterým zemřel majitel a dědicové je nechtěli.

„Máme například hrdličky od kouzelníka. Když zestárl, nevystupoval, měl ptáčky zavřené v krabici na balkoně. Lidé nám zavolali, řekli o nich. Papoušci jsou často bez nožiček, mají špatná křidýlka,“ řekla Vojířová.

Jeden z novějších obyvatel zahrady je mýval Jája, zatím je v kleci sám, po kastraci mu chtějí pořídit samičku, aby měl společnost. Sameček byl součástí chovu exotických zvířat, majiteli ale zemřela manželka, tak se rozhodl, že všechna zvířata prodá. Mývala nikdo nechtěl, dodala Vojířová.

Reklama

Související témata:
ParaZOO

Doporučované