Hlavní obsah

Výrobce vánočních ozdob z Chrudimska vyrobil rekordní počet foukaných labutí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Koulier z Chrudimska vytvořila nový český rekord v počtu foukaných skleněných labutí. Vzniklo 2022 vánočních ozdob ve 167 variantách. Rekord byl zapsaný v neděli. ČTK to řekla obchodní ředitelka Kateřina Šrámková.

Článek

„Výroba labutí začala po Velikonocích. Labutě jsou jedna z nejnáročnějších věcí, které čeští foukači umí. U nás je dělá Petra Novotná, mezi lidmi z branže se má za to, že její labutě jsou nejkrásnější v zemi,“ řekla Šrámková.

Rekordem chce firma upozornit na náročnost a specifičnost řemesla. Varianty skleněných labutí vznikaly po 12 kusech a k tomu je dalších devět speciálních párů, například svatebních labutí. Rekord je zapsaný v České databance rekordů.

„Labutě mají tradici velmi dlouhou, v první čtvrtině minulého století byly populární, byť v trochu jiném provedení. Mohli jsme se inspirovat historickými materiály v muzeu vánočních ozdob v Jablonci. A potom se určitě dělaly labutě v 60. letech, v době boomu dekorativního umění nejen Čechách,“ řekla Šrámková.

Prezidenta Agentury Dobrý den Pelhřimov Miroslav Marka oslovilo, že co labuť, to originál, a také náročnost výroby. „Budeme-li počítat 30 minut na kompletní zhotovení jedné labutě, je zde řeč o víc než tisícovce hodin práce,“ řekl Marek.

Ozdoby z českého rekordu si lidé mohou koupit na Festivalu labutí, který se na Oflendě koná od 1. do 9. července. Jedna labuť z limitované edice bude stát 200 až 250 korun, pár labutí pak 700 korun.

Firma Koulier obnovila výrobu foukaných a ručně zdobených vánočních ozdob loni v září. Zaměstnala na Oflendě, místní části Mrákotína na Chrudimsku, pracovníky bývalé výrobny v Horním Bradle. Podle obchodní ředitelky by nemělo řemeslo zaniknout.

Během festivalu se návštěvníci podívají do výroby, vyzkouší si práci malířů ozdob. Uvidí i výrobu labutí. Základem labutě je dobře vyfouknutá koule, tělo se dělá poté ve formě a potom skláři natahují krk. Následuje zdobení.

Reklama

Doporučované